Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku
Polecamy doskonałą wątróbkę w chrupiącej panierce. Już jeden jej kęs sprawi, że nigdy nie zapomnisz jej smaku. Nie ma dodatku jabłka, tylko przed smażeniem została obtoczona w mieszance tartej bułki i mąki. Koniecznie wypróbuj tę recepturę, a poznasz nowe oblicze soczystej wątróbki.
Wątróbka należy do jednych z najbardziej lubianych podrobów, chociaż oczywiście są i tacy, którzy nigdy jej nie tkną. Ci jednak, którzy spróbowali jej choć raz, wiedzą, że potrafi być naprawdę smaczna. Zachwyca aksamitną konsystencję i soczystością.
Dziś sprawimy jednak, że dodatkowo wątróbka zaskoczy was chrupkością. Usmażymy ją bowiem w panierce zawierającej tartą bułkę, dzięki czemu zyska zupełnie nowy, wymiar. Będzie chrupała niczym schabowy, skrywając w środku kremowe wnętrze.
Przepis na wątróbkę w chrupiącej panierce
Składniki:
ok. 50 dag wątróbki drobiowej (kurczęcej lub indyczej)
2 jajka
1/2 szklanki tartej bułki
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie chrupiącej wątróbki
Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby podziel ją na mniejsze kawałki.
Do głębszego talerza wbij jajka, rozkłóć je widelcem z odrobiną pieprzu. Na drugi talerzyk wysyp tartą bułkę i mąkę, wymieszaj je.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wątróbkę zanurz najpierw w jajku, a potem obtocz w mieszance tartej bułki i mąki.
Wątróbkę kładź na patelnię z tłuszczem i smaż, aż będzie z każdej strony rumiana. Pod koniec smażenia oprósz ją solą i pieprzem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wątróbkę w cieście, a także na wątróbkę z cebulą i gruszką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku
Maślankowe racuchy drożdżowe z brzoskwiniami. Niezawodna receptura babci Stasi
Źródło: doradcasmaku