Smakosze.pl
chrupiąca wątróbka

canva/ajafoto, Getty Images

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Polecamy doskonałą wątróbkę w chrupiącej panierce. Już jeden jej kęs sprawi, że nigdy nie zapomnisz jej smaku. Nie ma dodatku jabłka, tylko przed smażeniem została obtoczona w mieszance tartej bułki i mąki. Koniecznie wypróbuj tę recepturę, a poznasz nowe oblicze soczystej wątróbki.

Wątróbka należy do jednych z najbardziej lubianych podrobów, chociaż oczywiście są i tacy, którzy nigdy jej nie tkną. Ci jednak, którzy spróbowali jej choć raz, wiedzą, że potrafi być naprawdę smaczna. Zachwyca aksamitną konsystencję i soczystością.

jajecznica

Pożywna i ekspresowa jajecznica z 3 jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik

CZYTAJ DALEJ

Dziś sprawimy jednak, że dodatkowo wątróbka zaskoczy was chrupkością. Usmażymy ją bowiem w panierce zawierającej tartą bułkę, dzięki czemu zyska zupełnie nowy, wymiar. Będzie chrupała niczym schabowy, skrywając w środku kremowe wnętrze.

Przepis na wątróbkę w chrupiącej panierce

Składniki:

  • ok. 50 dag wątróbki drobiowej (kurczęcej lub indyczej)

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie chrupiącej wątróbki

Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby podziel ją na mniejsze kawałki.

Do głębszego talerza wbij jajka, rozkłóć je widelcem z odrobiną pieprzu. Na drugi talerzyk wysyp tartą bułkę i mąkę, wymieszaj je.

Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wątróbkę zanurz najpierw w jajku, a potem obtocz w mieszance tartej bułki i mąki.

Wątróbkę kładź na patelnię z tłuszczem i smaż, aż będzie z każdej strony rumiana. Pod koniec smażenia oprósz ją solą i pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wątróbkę w cieście, a także na wątróbkę z cebulą i gruszką.

bułka tarta

bułka tarta


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >