Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.07.2022 11:16

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

chrupiąca wątróbka
canva/ajafoto, Getty Images

Polecamy doskonałą wątróbkę w chrupiącej panierce. Już jeden jej kęs sprawi, że nigdy nie zapomnisz jej smaku. Nie ma dodatku jabłka, tylko przed smażeniem została obtoczona w mieszance tartej bułki i mąki. Koniecznie wypróbuj tę recepturę, a poznasz nowe oblicze soczystej wątróbki.

Wątróbka należy do jednych z najbardziej lubianych podrobów, chociaż oczywiście są i tacy, którzy nigdy jej nie tkną. Ci jednak, którzy spróbowali jej choć raz, wiedzą, że potrafi być naprawdę smaczna. Zachwyca aksamitną konsystencję i soczystością.

Dziś sprawimy jednak, że dodatkowo wątróbka zaskoczy was chrupkością. Usmażymy ją bowiem w panierce zawierającej tartą bułkę, dzięki czemu zyska zupełnie nowy, wymiar. Będzie chrupała niczym schabowy, skrywając w środku kremowe wnętrze.

Przepis na wątróbkę w chrupiącej panierce

Składniki:

  • ok. 50 dag wątróbki drobiowej (kurczęcej lub indyczej)

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie chrupiącej wątróbki

Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby podziel ją na mniejsze kawałki.

Do głębszego talerza wbij jajka, rozkłóć je widelcem z odrobiną pieprzu. Na drugi talerzyk wysyp tartą bułkę i mąkę, wymieszaj je.

Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wątróbkę zanurz najpierw w jajku, a potem obtocz w mieszance tartej bułki i mąki.

Wątróbkę kładź na patelnię z tłuszczem i smaż, aż będzie z każdej strony rumiana. Pod koniec smażenia oprósz ją solą i pieprzem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wątróbkę w cieście, a także na wątróbkę z cebulą i gruszką.

bułka tarta
bułka tarta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku