Smakosze.pl Przepisy Smażone pieczarki w chrupiącej panierce
canva/Nikolay_Donetsk, Getty Images

Smażone pieczarki w chrupiącej panierce

29 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Grzyby przez większość grudnia są obecne w naszej diecie bardzo często, dlatego warto znać dobre sposoby na ich przygotowanie. Jednym z nich są zwykłe pieczarki w chrupiącej panierce, które smaży się na oleju. Taka przekąska idealnie pasuje na najróżniejsze imprezy, czy jako zwykła przegryzka do oglądania filmu lub serialu.

Pieczarki w chrupiącej panierce robi się wyjątkowo szybko i łatwo, a niewielka ilość potrzebnych składników jest dużą zaletą. Nie trzeba mieć bowiem dużych zapasów, aby móc cieszyć się pysznym smakiem i chrupaniem pieczarek.

Choć pieczarki smażone mają w sobie dużo własnego intensywnego smaku, niektórzy mogą pokusić się o dodatkowe przyprawy. Z grzybami pysznie komponuje się świeży rozmaryn, tymianek czy suszona wędzona słodka papryka.

Przepis na smażone pieczarki w panierce

Składniki:

  • 500 g pieczarek niewielkich rozmiarów

  • 2 jajka

  • mąka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego oczyszczenia pieczarek. Umyj je pod bieżącą wodą i delikatnie przetrzyj szczoteczką o miękkim włosiu. Odetnij z nich ogonki i osusz za pomocą ręcznika papierowego - wilgoć może przyczynić się do odpadania panierki.

W osobnych trzech naczyniach umieść mąkę, bułkę tartą oraz jajka. Do jajek wsyp sól, świeżo mielony pieprz oraz ewentualne inne przyprawy, a następnie dokładnie je rozbełtaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Pieczarki obtaczaj po kolei w mące, rozbełtanych jajkach oraz bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju i smaż na nim pieczarki z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na krokiety bez zawijania. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego.

Pieczarki w panierce

Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy