Smakosze.pl Przepisy Smażysz wątróbkę razem z cebulą? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku. Niemal każdy o nim zapomina
canva/ajafoto

Smażysz wątróbkę razem z cebulą? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku. Niemal każdy o nim zapomina

19 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Smażysz wątróbkę na obiad? Koniecznie usmaż ją z cebulą, musztardą, oregano i majerankiem. Mięso po usmażeniu jest soczyste, delikatne i pełne smaku. Wątróbkę podaj z ugotowanymi ziemniakami. Poznaj przepis na wątróbkę z musztardą.

Wątróbka z musztardą jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Smakuje o wiele lepiej niż wątróbka smażona wyłącznie z cebulą. Na patelnię wrzuć również suszony majeranek i suszone oregano. Gotowa wątróbka smakuje fantastycznie.

Nigdy nie doprawiaj wątróbki solą przed smażeniem. Sól zamyka pory w mięsie, przez co wątróbka z musztardą wyjdzie twarda jak podeszwa buta. Mięso oprósz przyprawami dopiero na talerzu. Nigdy nie nakłuwaj wątróbki widelcem, kiedy jest na patelni, ponieważ będzie wtedy strzelać tłuszczem podczas smażenia.

Wątróbkę z musztardą podaj na obiad. Doskonałym dodatkiem do smażonego mięsa będą ugotowane ziemniaki, ewentualnie świeże pieczywo . Nie marynuj wątróbki w musztardzie. Dodaj przyprawę, kiedy mięso i cebulą będę się smażyć.

Przepis na wątróbkę z musztardą

Składniki:

  • 300 g wątróbki drobiowej

  • 2 cebule

  • 2 łyżeczki musztardy

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

  • pół łyżeczki suszonego oregano

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić soczystą wątróbkę drobiową na obiad?

Wątróbkę umyj, oczyść i pokrój. Pokrój w piórka cebulę. Na oleju przyrumień mięso, przełóż na talerz. Na tym samym oleju zeszklij posiekaną cebulę. Włóż kawałki wątróbki, całość oprósz oregano, majerankiem i smaż chwilę.

Następnie dodaj musztardę, wymieszaj i smaż do miękkości. Gotową wątróbkę oprósz solą, pieprzem i podaj, smacznego. Pomysł na szybki obiad? Karkówka z piekarnika i danie jednogarnkowe ze schabem . Potrawy są proste w przygotowaniu i wychodzą za każdym razem.

wątróbka z musztardą
canva/ Studioimagen73

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy