Smakosze.pl Przepisy Śniadanie marzeń dla łasuchów, czyli omlet cesarski ze słodkim dodatkiem
canva/juefraphoto

Śniadanie marzeń dla łasuchów, czyli omlet cesarski ze słodkim dodatkiem

21 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy na śniadanie marzeń dla łasuchów, czyli omlet cesarski ze słodkim dodatkiem. Wystarczy dorzucić do niego trochę rodzynek, a powstanie pyszna, pożywna potrawa. Z pewnością polubią ją dzieci, a i niejeden dorosły pochłonie omlet z poranną kawą.

Jajka są produktem, który króluje na naszych stołach w porze śniadaniowej. Nic dziwnego, bo szybko można otrzymać z nich ciepły, wartościowy i smaczny posiłek. Lubimy jajka gotowane na miękko i twardo, chętnie robimy też jajecznicę. Jednak z jajek można też zrobić omlet.

Dziś proponujemy przygotowanie słodkiego omleta, który można podać na śniadanie, podwieczorek, a nawet lekką kolację. Słodycz uzyska nie z cukru, lecz w zdrowszy sposób — z dodanych rodzynek. Gdy skusicie się na niego raz, przekonacie się, jak doskonale smakuje.

Przepis na omlet cesarski z rodzynkami

Składniki:

  • 2 łyżki rodzynek

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki mleka

  • 3 jajka

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • masło do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie słodkiego omleta cesarskiego

Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Odcedź je, osącz. Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, żółtka i cukier wanilinowy. Wymieszaj gładkie ciasto.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do przygotowanego ciasta razem z rodzynkami, delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.

Na patelni rozpuść masło, wylej ciasto omletowe i równomiernie je rozprowadź. Omlet smaż na niedużym ogniu, aż się zrumieni. Potem obróć go na drugą stronę i dosmaż.

Omlet przełóż na talerz, porozrywaj widelcem na nieduże kawałki. Oprósz cukrem pudrem lub podawaj z powidłami, dżemem.

Wskazówka:

Nie przejmuj się, jak w czasie obracania omlet się porozrywa, bo i tak podaje się go w kawałkach.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na omlet z szynką i serem , a także na omlet po francusku .

rodzynki
canva/Lcc54613

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy