Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wilgotny i delikatny omlet po francusku. Prosty przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.06.2022 22:31

Wilgotny i delikatny omlet po francusku. Prosty przepis

omlet francuski
canva/PingPongCat

Zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie? Proponujemy wilgotny i delikatny omlet po francusku. Przepis na niego jest bardzo prosty — wystarczy sięgnąć po 2 jajka, łyżkę masła i garść startego parmezanu. Danie wyjdzie wyborne — soczyste i rozpływające się w ustach.

Omlet jest prostym daniem, które bazuje na jajkach. Łączy w sobie cechy jajecznicy i naleśnika. Robi się go szybko, a efekt jest bardzo smaczny. Można go podać z ulubionymi dodatkami, np. duszonymi pieczarkami, szpinakiem czy szynką.

Omlet można przygotować na kilka sposobów. Jeśli chcecie, by omlet był puszysty, zacznijcie od ubicia białek, a potem wymieszajcie je z żółtkami. Gdy zaś lubicie wilgotne omlety, postawcie na ten francuski. Sprawdźcie poniżej, jak go zrobić.

Przepis na omlet po francusku

Składniki:

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • pół cebuli

  • 1 łyżka masła

  • 2 plasterki szynki

  • garść parmezanu

Przygotowanie wilgotnego, delikatnego omleta

Jajka wybij do miseczki i rozkłóć je widelcem. Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego lub białego pieprzu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w paski szynkę, chwilę podsmaż, zdejmij z patelni.

Na tę samą patelnię wylej rozkłócone jajka i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch. Wierzch omleta posyp podsmażoną cebulą i szynką oraz startym parmezanem.

Łopatką podważ i zawiń jedną stronę omleta. Potrząsając patelnią, zawiń omlet w roladę. Podgrzewaj go jeszcze 30 sekund.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na puszysty omlet, a także na omlet po cesarsku.

jajka
jajka

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: masteofficial