Wilgotny i delikatny omlet po francusku. Prosty przepis
Zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie? Proponujemy wilgotny i delikatny omlet po francusku. Przepis na niego jest bardzo prosty — wystarczy sięgnąć po 2 jajka, łyżkę masła i garść startego parmezanu. Danie wyjdzie wyborne — soczyste i rozpływające się w ustach.
Omlet jest prostym daniem, które bazuje na jajkach. Łączy w sobie cechy jajecznicy i naleśnika. Robi się go szybko, a efekt jest bardzo smaczny. Można go podać z ulubionymi dodatkami, np. duszonymi pieczarkami, szpinakiem czy szynką.
Omlet można przygotować na kilka sposobów. Jeśli chcecie, by omlet był puszysty, zacznijcie od ubicia białek, a potem wymieszajcie je z żółtkami. Gdy zaś lubicie wilgotne omlety, postawcie na ten francuski. Sprawdźcie poniżej, jak go zrobić.
Przepis na omlet po francusku
Składniki:
2 jajka
sól, pieprz
pół cebuli
1 łyżka masła
2 plasterki szynki
garść parmezanu
Przygotowanie wilgotnego, delikatnego omleta
Jajka wybij do miseczki i rozkłóć je widelcem. Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego lub białego pieprzu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w paski szynkę, chwilę podsmaż, zdejmij z patelni.
Na tę samą patelnię wylej rozkłócone jajka i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch. Wierzch omleta posyp podsmażoną cebulą i szynką oraz startym parmezanem.
Łopatką podważ i zawiń jedną stronę omleta. Potrząsając patelnią, zawiń omlet w roladę. Podgrzewaj go jeszcze 30 sekund.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na puszysty omlet, a także na omlet po cesarsku.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy
Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Źródło: masteofficial