Soczysta i zdrowa surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami
Surówka z czerwonej kapusty ma wspaniały kolor, który pięknie kontrastuje z głównym daniem oraz ziemniakami. Niewielka ilość rodzynek ukryta pomiędzy poszatkowanymi liśćmi nadaje całości pysznego słodkiego posmaku, który wzmacnia przyjemność. Warto mieć przy okazji na uwadze, że czerwona kapusta zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie, dlatego im częściej będzie się ją jadło, tym lepiej.
Surówka z czerwonej kapusty, poza oczywistymi zdrowotnymi korzyściami, doskonale prezentuje się na talerzu, który zazwyczaj wypełniony jest mięsem oraz ziemniakami czy kaszą gryczaną. A jak wiadomo, prezencja posiłku jest równie ważna, co jego wartości odżywcze i smak.
Przygotowanie poniższej surówki jest banalnie proste i szybkie, dlatego nawet z niewielkim zapleczem czasowym, można odżywiać się zdrowo i smacznie. Wystarczy kilka chwil wcześniej namoczyć rodzynki i nasiona słonecznika, co jeszcze bardziej usprawni gotowanie.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i rodzynek
Składniki:
-
1 czerwona kapusta
-
2 jabłka
-
4 łyżki rodzynek
-
sok z 1,5 cytryny
-
8 łyżek nasion słonecznika
-
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
-
2 łyżki oliwy
-
sól
-
pieprz
Zacznij od włożenia nasion słonecznika wraz z rodzynkami do osobnych misek i zalania ich wrzątkiem. Odstaw naczynia na bok i pozostaw produkty do namoczenia przez 1-2 godziny.
Kapustę oczyść z wierzchnich brzydkich liści, przetnij ją na pół, wytnij głąba i opłucz pod zimną, bieżącą wodą z wszelkich pozostałości brudu po transporcie. Teraz możesz poszatkować ją nożem lub zetrzeć na tarce o największych oczkach.
Jabłka umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Owoce zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do kapusty. Skrop je sokiem z cytryny, oliwą, dopraw cukrem (jeśli surówka jest zbyt kwaśna), solą oraz pieprzem. Nasiona słonecznika i rodzynki odcedź z wody, wrzuć do kapusty i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Wstaw surówkę do lodówki na 30 minut, aby smaki przegryzły się. Smacznego.
Źródło: gm-photo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: osmykolorteczy.pl