Smakosze.pl Przepisy Soczysta i zdrowa surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami
magdagalkiewicz, Getty Images

Soczysta i zdrowa surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

8 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z czerwonej kapusty ma wspaniały kolor, który pięknie kontrastuje z głównym daniem oraz ziemniakami. Niewielka ilość rodzynek ukryta pomiędzy poszatkowanymi liśćmi nadaje całości pysznego słodkiego posmaku, który wzmacnia przyjemność. Warto mieć przy okazji na uwadze, że czerwona kapusta zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie, dlatego im częściej będzie się ją jadło, tym lepiej.

Surówka z czerwonej kapusty, poza oczywistymi zdrowotnymi korzyściami, doskonale prezentuje się na talerzu, który zazwyczaj wypełniony jest mięsem oraz ziemniakami czy kaszą gryczaną. A jak wiadomo, prezencja posiłku jest równie ważna, co jego wartości odżywcze i smak.

Przygotowanie poniższej surówki jest banalnie proste i szybkie, dlatego nawet z niewielkim zapleczem czasowym, można odżywiać się zdrowo i smacznie. Wystarczy kilka chwil wcześniej namoczyć rodzynki i nasiona słonecznika, co jeszcze bardziej usprawni gotowanie.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i rodzynek

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta

  • 2 jabłka

  • 4 łyżki rodzynek

  • sok z 1,5 cytryny

  • 8 łyżek nasion słonecznika

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

Zacznij od włożenia nasion słonecznika wraz z rodzynkami do osobnych misek i zalania ich wrzątkiem. Odstaw naczynia na bok i pozostaw produkty do namoczenia przez 1-2 godziny.

Kapustę oczyść z wierzchnich brzydkich liści, przetnij ją na pół, wytnij głąba i opłucz pod zimną, bieżącą wodą z wszelkich pozostałości brudu po transporcie. Teraz możesz poszatkować ją nożem lub zetrzeć na tarce o największych oczkach.

Jabłka umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Owoce zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do kapusty. Skrop je sokiem z cytryny, oliwą, dopraw cukrem (jeśli surówka jest zbyt kwaśna), solą oraz pieprzem. Nasiona słonecznika i rodzynki odcedź z wody, wrzuć do kapusty i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Wstaw surówkę do lodówki na 30 minut, aby smaki przegryzły się. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T125706.127
undefined

Źródło: gm-photo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: osmykolorteczy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy