Smakosze.pl Przepisy Soczysta karkówka w marynacie z keczupu
canva/grafvision

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

27 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Karkówka doskonale smakuje grillowana, ale świetnie nadaje się też do pieczenia w piekarniku. Możesz ją upiec w kawałku lub pokrojoną w plastry. Dziś poznacie przepis na soczystą karkówkę w marynacie z keczupu. Urzeknie was smakiem, miękkością i delikatnością.

Zimą często mamy ochotę na porządny kawałek mięsa. Jest sycące, więc dodaje nam dużo energii. A tego szczególnie potrzebujemy, gdy jest chłodno. Takim mięsem z pewnością jest karkówka. Jest poprzerastana tłuszczykiem, który dodaje jej smaku i soczystości. Warto ją jednak wcześniej zamarynować, by stała się bardziej krucha i rozpływała się w ustach.

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Składniki:

  • ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej

  • sól, pieprz

  • majeranek

  • słodka mielona papryka

  • czosnek granulowany

  • 2-3 cebule

  • 1/2 szklanki keczupu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 3-4 łyżki wody

Przygotowanie karkówki

Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w plastry, delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem.

Cebulę obierz, pokrój w krążki. Keczup wymieszaj z musztardą, koncentratem pomidorowym i wodą.

Karkówkę włóż do żaroodpornego naczynia, dodaj cebulę. Polej przygotowaną marynatą, całość wymieszaj. Naczynie przykryj, odstaw na noc do lodówki.

Godzinę przed pieczeniem pozostaw mięso w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C i piecz mięso ok. godzinę. Potem odkryj naczynie i piecz mięso jeszcze ok. 45 minut.

Jeśli szukasz innych pomysłów na karkówkę, zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na karkówkę pieczoną z warzywami , a także na karkówkę w miodowo-musztardowej marynacie .

keczup
keczup

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy