Smakosze.pl Przepisy Soczysta wątróbka bez smażenia
canva/Elena_Danileiko

Soczysta wątróbka bez smażenia

19 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wątróbka potrafi być naprawdę smaczna. Zwłaszcza drobiowa, która niemal zawsze wychodzi miękka i kremowa. Dziś podamy wam przepis na soczystą wątróbkę bez smażenia. Jest niezwykle delikatna i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wstawić ją do piekarnika.

Wątróbka ma swoje grono wielbicieli. Smakosze cenią ją za delikatność i kremową konsystencję. Osoby ze skłonnością do anemii, jadają ją, by podnieść sobie poziom żelaza. Wszak wątróbka jest jednym z jego najlepszych źródeł.

Najpopularniejszym sposobem przyrządzania wątróbki jest smażenie. Niestety ta metoda obróbki sprawia, że danie staje się ciężkostrawne. Poza tym smażąc wątróbkę zwykle mamy zachlapaną kuchnię, bo wątróbka dość mocno pryska. Dlatego najlepiej wątróbkę upiec. Będzie delikatna i nic się nie pobrudzi.

Soczysta wątróbka bez smażenia

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej, np. kurczęcej

  • 2 cebule

  • 1 czerwona papryka

  • 1 łyżka masła

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • olej do natłuszczenia

Przygotowanie pieczonej wątróbki

Wątróbkę oczyść z błonek, przekrój na pół, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w półkrążki. Paprykę umyj, pokrój w paski.

Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Przełóż do niego połowę cebuli. Na cebuli ułóż wątróbkę, oprósz ją pieprzem i majerankiem. Posyp pozostałą cebulą i papryką, a także wiórkami masła.

Naczynie z wątróbką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz wątróbkę ok. 25 minut. Przed podaniem oprósz całość solą.

Wątróbkę podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem, a także z surówką lub sałatką z buraczków.

Po więcej ciekawych przepisów na podoroby zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu przepis na cynaderki w śmietanie , a także na serca drobiowe w sosie chrzanowym .

krojenie cebuli
krojenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/CCat82

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzdrowokolorowo Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy