Przepis na kultowe, delikatne cynaderki w śmietanie
Choć w sklepach mamy do wyboru przeróżne mięsa, czasami mamy ochotę na odmianę. Chcemy spróbować czegoś nowego albo wrócić smakami do lat dzieciństwa. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na delikatne cynaderki w śmietanie. Z pewnością warto raz na jakiś czas zaserwować to kultowe danie.
Cynaderki należą do podrobów. Są to nerki, zwykle wieprzowe lub cielęce. Najpopularniejsze cynaderki wieprzowe są większe, o jednolitej strukturze i dość wyraźnym smaku. Z kolei cynaderki cielęce są trochę mniejsze, składają się z kilku części i mają delikatniejszy smak.
Przygotowanie smacznych cynaderek jest nieco trudniejsze niż wątróbki. Stąd może ich mniejsza popularność. Ogólnie podroby nie cieszą się ostatnio dużym zainteresowaniem, ze względu na sporą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jednak zjedzone od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzą, a poznacie chociaż, jak wybornie mogą smakować.
Przepis na kultowe, delikatne cynaderki w śmietanie
Składniki:
1 kg cynaderek wieprzowych
kilka suszonych grzybów
2-3 łyżki mąki
2 cebule
olej lub masło klarowane do smażenia
1 szklanka bulionu warzywnego lub gorącej wody
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 szklanka śmietany 18 proc.
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie cynaderek w śmietanie
Cynaderki opłucz, oczyść z błon i tłuszczu. Zalej wodą, odstaw na godzinę. Po tym czasie zmień wodę i znów mocz je godzinę. Cynaderki wyjmij z zimnej wody, włóż na wrzątek i gotuj 10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, przestudź, pokrój w plastry.
Grzyby suszone dokładnie opłucz, namocz w letniej wodzie. Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Pokrojone cynaderki obtocz w mące, dodaj do cebuli, obsmaż.
Potem całość podlej gorącym bulionem, dodaj listki laurowe, pieprz, ziele oraz grzyby i duś na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj i w razie potrzeby uzupełnij gorącą wodą.
Gdy cynaderki będą już miękkie, śmietanę rozprowadź częścią sosu z potrawy. Potem wlej ją do cynaderek, wymieszaj, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym koperkiem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na dania z podrobów. Zobacz, jak przygotować soczystą wątróbkę, a także jak przyrządzić ozorki, aby były miękkie.
Źródło zdjęcia: canva/Anneleven
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps, wyrobydomowe.com