Smakosze.pl
cynaderki duszone

canva/hipokrat

Przepis na kultowe, delikatne cynaderki w śmietanie

13 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Choć w sklepach mamy do wyboru przeróżne mięsa, czasami mamy ochotę na odmianę. Chcemy spróbować czegoś nowego albo wrócić smakami do lat dzieciństwa. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na delikatne cynaderki w śmietanie. Z pewnością warto raz na jakiś czas zaserwować to kultowe danie.

Cynaderki należą do podrobów. Są to nerki, zwykle wieprzowe lub cielęce. Najpopularniejsze cynaderki wieprzowe są większe, o jednolitej strukturze i dość wyraźnym smaku. Z kolei cynaderki cielęce są trochę mniejsze, składają się z kilku części i mają delikatniejszy smak.

Przygotowanie smacznych cynaderek jest nieco trudniejsze niż wątróbki. Stąd może ich mniejsza popularność. Ogólnie podroby nie cieszą się ostatnio dużym zainteresowaniem, ze względu na sporą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jednak zjedzone od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzą, a poznacie chociaż, jak wybornie mogą smakować.

Przepis na kultowe, delikatne cynaderki w śmietanie

Składniki:

  • 1 kg cynaderek wieprzowych

  • kilka suszonych grzybów

  • 2-3 łyżki mąki

  • 2 cebule

  • olej lub masło klarowane do smażenia

  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub gorącej wody

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 szklanka śmietany 18 proc.

  • sól, pieprz

  • koperek

lepienie pierogów

Babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie cynaderek w śmietanie

Cynaderki opłucz, oczyść z błon i tłuszczu. Zalej wodą, odstaw na godzinę. Po tym czasie zmień wodę i znów mocz je godzinę. Cynaderki wyjmij z zimnej wody, włóż na wrzątek i gotuj 10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, przestudź, pokrój w plastry.

Grzyby suszone dokładnie opłucz, namocz w letniej wodzie. Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Pokrojone cynaderki obtocz w mące, dodaj do cebuli, obsmaż.

Potem całość podlej gorącym bulionem, dodaj listki laurowe, pieprz, ziele oraz grzyby i duś na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj i w razie potrzeby uzupełnij gorącą wodą.

Gdy cynaderki będą już miękkie, śmietanę rozprowadź częścią sosu z potrawy. Potem wlej ją do cynaderek, wymieszaj, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym koperkiem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na dania z podrobów. Zobacz, jak przygotować soczystą wątróbkę, a także jak przyrządzić ozorki, aby były miękkie.

śmietana

śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Anneleven

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps, wyrobydomowe.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >