Smakosze.pl Przepisy Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych

19 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe, przetestujcie soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Są nie do odróżnienia od schabowych i stanowią smaczną, soczystą alternatywę dla mięsa. Grzybowe kotlety z chrupiącą panierką zrobisz w zaledwie 20 minut i nie pożałujesz.

Kotlety schabowe są smaczne, ale jedzone zbyt często każdemu mogą się znudzić. Jeśli i wy osiągnęliście już taki stan i szukacie smakowej odmiany, polecamy wam kotlety z boczniaków. Przygotowuje się je podobnie, jak schabowe, jednak zamiast mięsa panieruje i smaży się grzyby.

Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków

Składniki:

  • 25 dag boczniaków

  • 2 jajka

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • 1 ząbek czosnku

  • koperek

  • papryka słodka mielona

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Boczniaki opłucz, osącz, osusz papierowymi ręcznikami. Każdy grzyb przykrywaj kolejno kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozbijaj kuchennym młotkiem, by go nieco spłaszczyć.

Grzyby oprósz papryką, solą i pieprzem. Jajka rozkłóć ze śmietaną, wymieszaj ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i posiekanym koperkiem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Boczniaki panieruj najpierw w mące, potem w jaku, a na końcu w tartej bułce. Kładź je na patelnię i smaż, aż będą z obu stron rumiane. Kotlety zdejmij z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i osącz je z nadmiaru tłuszczu.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z kalafiora , a także na kotlety rybne .

boczniaki
boczniaki

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniadoroty, smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy