Wyborne kotlety rybne. Konkurencja dla mielonych i schabowych
Co przygotować na obiad? A może wyborne kotlety rybne? To niewątpliwa konkurencja dla mielonych i schabowych. Kotlety rybne wyróżniają się jednak lekką konsystencją i niepowtarzalnym smakiem. Możesz je podać z ziemniakami lub z frytkami i z dużą porcją surówki.
Najpopularniejsze na naszych stołach są kotlety schabowe i mielone. Jednak jedzone zbyt często każdemu mogą się znudzić, a poza tym mięsa nie powinniśmy jeść codziennie. Na szczęście wielbiciele kotletów mogą je przygotować także z innych składników, na przykład z filetów rybnych. To będzie prawdziwa odmiana smakowa.
Wyborne kotlety rybne
Składniki:
40 dag filetów rybnych
1 cebula
olej
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów rybnych
Mrożone filety rybne dokładnie rozmroź, osusz, drobno posiekaj nożem lub rozdrobnij przy użyciu blendera.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 1-2 łyżkach oleju. Wystudź, dodaj do rozdrobnionej ryby.
Do ryby dodaj też jajka, 4-5 łyżek tartej bułki, a także trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Z masy rybnej formuj nieduże, płaskie kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.
Kotlety smaż na średnim ogniu, aż będą z każdej strony rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Poznaj też przepis na kotlety rybne z warzywami, a także na kotlety rybne z kaszą jaglaną.
Źródło zdjęcia: canva/Yoyochow23
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnapolska.org