Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne kotlety rybne. Konkurencja dla mielonych i schabowych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 31.03.2022 21:39

Wyborne kotlety rybne. Konkurencja dla mielonych i schabowych

kotlety rybne
canva/peredniankina

Co przygotować na obiad? A może wyborne kotlety rybne? To niewątpliwa konkurencja dla mielonych i schabowych. Kotlety rybne wyróżniają się jednak lekką konsystencją i niepowtarzalnym smakiem. Możesz je podać z ziemniakami lub z frytkami i z dużą porcją surówki.

Najpopularniejsze na naszych stołach są kotlety schabowe i mielone. Jednak jedzone zbyt często każdemu mogą się znudzić, a poza tym mięsa nie powinniśmy jeść codziennie. Na szczęście wielbiciele kotletów mogą je przygotować także z innych składników, na przykład z filetów rybnych. To będzie prawdziwa odmiana smakowa.

Wyborne kotlety rybne

Składniki:

  • 40 dag filetów rybnych

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów rybnych

Mrożone filety rybne dokładnie rozmroź, osusz, drobno posiekaj nożem lub rozdrobnij przy użyciu blendera.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 1-2 łyżkach oleju. Wystudź, dodaj do rozdrobnionej ryby.

Do ryby dodaj też jajka, 4-5 łyżek tartej bułki, a także trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Z masy rybnej formuj nieduże, płaskie kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.

Kotlety smaż na średnim ogniu, aż będą z każdej strony rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Poznaj też przepis na kotlety rybne z warzywami, a także na kotlety rybne z kaszą jaglaną.

filety rybne
filety rybne

Źródło zdjęcia: canva/Yoyochow23

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba Cebula Jajka