Soczyste i delikatne kotlety schabowe w majonezie
Chcesz ulepszyć smak klasycznego schabowego? Chyba nie ma łatwiejszego sposobu niż nasz. Proponujemy przygotowanie soczystych i delikatnych kotletów schabowych w majonezie. Są pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach, a wystarczy je obtoczyć w kilku łyżkach tego sosu.
Trudno wyobrazić sobie tydzień, a zwłaszcza weekend bez schabowego. Te kotlety na dobre wpisały się w polską tradycję, bo są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Dziś zdradzimy wam trick na to, by za każdym razem wychodziły soczyste i delikatne.
Soczyste i delikatne kotlety schabowe w majonezie
Składniki:
-
4 plastry schabu środkowego bez kości
-
2 łyżki majonezu
-
2 jajka
-
ok. szklanka tartej bułki
-
sól, pieprz
-
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem.
Kotlety oprósz solą i pieprzem, a potem każdy posmaruj z dwóch stron cienką warstwą majonezu.
Do głębszego talerza wybij jajka, rozmieszaj je widelcem. Kotlety zanurzaj w jajku, a potem obtocz w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kładź na niej kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Jeśli szukasz innych pomysłów na kotlety schabowe, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na kotlety schabowe marynowane w kefirze , a także na schabowe marynowane w coli i keczupie .
Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker