Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego
Flądra jest smaczną rybą, którą — podobnie jak inne filety — przygotować można na kilka sposobów. Dziś przedstawiamy wam ją w formie wyśmienitych kotletów. Smakiem przyćmią one nawet najlepsze schabowe. Koniecznie spróbujcie panierowanej odsłony z wyrazistym sosem tatarskim. Będziecie zachwyceni.
Flądra — choć mniej popularna niż dorsz, pstrąg czy halibut — jest wartą skuszenia się, chudą rybą o lekko maślanym smaku. Doskonale smakuje panierowana, a przy okazji dostarczy cennych składników odżywczych takich jak selen czy kwasy omega-3. Prosty przepis, wzbogacony o sos tatarski, z pewnością przypadnie wam do gustu. Skusicie się?
Przepis na wyborną flądrę w panierce
Składniki na panierowaną fladrę:
-
4 średnie filety z flądry
-
mąka pszenna
-
3 jaja
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos tatarski:
-
2 średnie ogórki kiszone
-
1 mała szalotka
-
3 łodyżki szczypiorku
-
2 łyżki kaparów ze słoika
-
3 łyżki majonezu
-
2 fileciki anchois
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie sosu tatarskiego:
Ogórki ścieramy na tarce o większych oczkach. Kapary, szalotkę, szczypiorek oraz anchois siekamy. Przenosimy je do miski i łączymy z majonezem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie flądry panierowanej:
Dzień wcześniej płuczemy i osuszamy flądrę. Oprószamy ją solą oraz pieprzem. Przykrywamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ocieplamy ją i panierujemy. Rybę obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanych widelcem jajkach i bułce tartej.
Smażymy ją na złoty kolor z obu stron, na dobrze rozgrzanym oleju. Na koniec osuszamy ja z nadmiaru tłuszczu. Flądrę podajemy z sosem tatarskim, ziemniakami z wody oraz surówką z kapusty kiszonej . Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: canalpluskuchnia, haps