kapusta kiszona
Wikipedia / alaz / CC BY-SA 3.0

Pyszna surówka z kiszonej kapusty

Surówka jest obowiązkowym punktem każdego obiadu. Starannie dobrana kompozycja odpowiednich warzyw, owoców oraz przypraw doskonale podkręci smak wielu potraw, a naszemu organizmowi dostarczy wiele cennych składników. Dzisiaj polecamy prostą surówkę z kiszonej kapusty, która pasuje m.in. do smażonej ryby.

Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno - zimowym, gdy nie mamy pod ręką sezonowych owoców i warzyw. Jakie są zalety kiszonej kapusty?

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

Chociaż wszyscy marzymy o wiośnie, to wciąż musimy zmagać się z chłodem i niskimi temperaturami. Niestety tego typu warunki mogą sprzyjać spadkowi naszej odporność. Jak się przed tym bronić? Niezwykle ważne jest, abyśmy w naszym codziennym menu znaleźli miejsce na zdrowe składniki, które pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie i wzmocnią odporność. Jednym z nich jest kiszona kapusta.

Kiszonka jest źródłem witamin z grupy B oraz C i K, a także cennych dla zdrowia pierwiastków m.in. siarki, która bardzo pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci.

Kiszona kapusta jest wręcz idealnym składnikiem surówek. Prosta i smaczna potrawa doskonale komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi oraz smażoną rybą. Poniżej podajemy przepis na ten smakołyk.

Dlaczego ogórki i brokuły w sklepach są pakowane w folię?Dlaczego ogórki i brokuły w sklepach są pakowane w folię?Czytaj dalej

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • mała cebula
  • marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Pokrój drobno kiszoną kapustę, a następnie włóż ją do miski. Posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj na grubych oczkach marchewkę i pokrój cebulę.

Dodaj do kapusty pozostałe warzywa i wymieszaj. Surówkę posyp do smaku cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec polej ją olejem i jeszcze raz wymieszaj.

Ciekawym dodatkiem do surówki może być m.in. starte jabłko. Zwykłą marchewkę możesz kiszoną (przepis znajdziesz tutaj) - będzie wtedy nieco bardziej wyrazista w smaku.

Szukasz innych ciekawych przepisów? Niedawno podawaliśmy m.in. na nową wersję sałatki jarzynowej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł