Pyszna surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno - zimowym, gdy nie mamy pod ręką sezonowych owoców i warzyw. Jakie są zalety kiszonej kapusty?
Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
Chociaż wszyscy marzymy o wiośnie, to wciąż musimy zmagać się z chłodem i niskimi temperaturami. Niestety tego typu warunki mogą sprzyjać spadkowi naszej odporność. Jak się przed tym bronić? Niezwykle ważne jest, abyśmy w naszym codziennym menu znaleźli miejsce na zdrowe składniki, które pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie i wzmocnią odporność. Jednym z nich jest kiszona kapusta.
Kiszonka jest źródłem witamin z grupy B oraz C i K, a także cennych dla zdrowia pierwiastków m.in. siarki, która bardzo pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci.
Kiszona kapusta jest wręcz idealnym składnikiem surówek. Prosta i smaczna potrawa doskonale komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi oraz smażoną rybą. Poniżej podajemy przepis na ten smakołyk.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Składniki:
1/2 kg kiszonej kapusty
mała cebula
marchewka
1/2 pęczka natki pietruszki
5 łyżek oleju
2 łyżeczki cukru
pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Pokrój drobno kiszoną kapustę, a następnie włóż ją do miski. Posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj na grubych oczkach marchewkę i pokrój cebulę.
Dodaj do kapusty pozostałe warzywa i wymieszaj. Surówkę posyp do smaku cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec polej ją olejem i jeszcze raz wymieszaj.
Ciekawym dodatkiem do surówki może być m.in. starte jabłko. Zwykłą marchewkę możesz kiszoną (przepis znajdziesz tutaj) - będzie wtedy nieco bardziej wyrazista w smaku.
Szukasz innych ciekawych przepisów? Niedawno podawaliśmy m.in. na nową wersję sałatki jarzynowej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel
undefined