Smakosze.pl Przepisy Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
canva/freeskyline

Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad

15 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chcecie nieco odmienić klasyczne mielone? Przygotujcie soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Będą idealne na niedzielny obiad, a by je przygotować, wystarczy dodać do mielonego mięsa trochę poszatkowanego warzywa. W ten sposób potrawa zyska nowy smak, stanie się też mniej kaloryczna i bardziej ekonomiczna.

Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście mielone mięso, np. wieprzowe, wieprzowo-wołowe, drobiowe. Dla zwiększenia ich miękkości i soczystości dodaje się też namoczoną bułkę, często także cebulę, jajko oraz obowiązkowo przyprawy.

Jednak smak kotletów mielonych bardzo łatwo jest odmienić, dodając do mięsa trochę posiekanej zieleniny czy rozdrobnionych warzyw. Dzisiaj testujemy ten drugi pomysł i dodajemy do mięsnej masy poszatkowaną kapustę. Bardzo dobrze komponuje się ona ze smakiem mięsa. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Przepis na kotlety mielone z kapustą

Składniki:

  • pół niedużej główki białej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • 40 dag mielonego mięsa np. wieprzowego, wieprzowo-wołowego

  • 1 jajko

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów

Kapustę oczyść, poszatkuj, wrzuć na wrzątek, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Przelej na durszlak, odsącz.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą kapustę i przestudzoną cebulę.

Do masy dodaj też jajko, wsyp również czubatą łyżeczkę majeranku, dodaj sporo soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę.

Z mięsno-kapuścianej masy formuj w dłoniach kotlety. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z maślanką , a także na mielone z płatkami owsianymi .

kapusta
kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Svetl Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy