Smakosze.pl

canva/YelenaYemchuk

Kotlety mielone z płatkami owsianymi. Wychodzą obłędnie soczyste

11 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone często goszczą na naszych talerzach. Warto urozmaicić klasyczną recepturę i dodać do mięsa trochę płatków owsianych. Pyszny i zdrowy dodatek sprawi, że masa wyjdzie wyjątkowo soczysta i będzie jeszcze bardziej sycąca. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.

Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Polecaliśmy wam już dodatek musztardy i recepturę na ten specjał wymagającą użycia pieczarek . Tym razem sięgamy po niezwykle zdrowy dodatek, który nie tylko z powodzeniem zastąpi bułkę tartą, ale też nada masie wyjątkowej soczystości, która przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Spróbujecie?

Przepis na soczyste kotlety mielone z płatkami owsianymi

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 czubate łyżki płatków owsianych górskich

  • około pół szklanki gorącej wody

  • 1 większa cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy je na 20 minut, by wchłonęły płyn i nieco ostygły. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy porcje oleju i szklimy warzywo.

W misce umieszczamy mięso, przestudzoną cebulę i płatki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość łączymy, a następnie doprawiamy masę sola oraz pieprzem. Zwilżamy dłonie i formujemy nieduże okrągłe kotlety, które delikatnie spłaszczamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. W tym czasie smażymy kotlety do delikatnego zrumienienia na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 20-30 minut.

Podajemy wraz z ulubionymi dodatkami. Będą pyszne z ziemniakami z wody doprawonymi koperkiem i surówką z kapusty pekińskiej lub klasycznym colesławem . Smacznego.

Płatki owsiane będą idealnym dodatkiem do mielonych
Płatki owsiane będą idealnym dodatkiem do mielonych

Źródło zdjęcia: canva/ChesiireCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ekologicznemieso

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >