Soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek. Sekret tkwi w niepozornym dodatku
Kotlety mielone bez bułki i jajek przepisu Babci Marysi dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety są o wiele prostsze w przygotowaniu i tańsze, a ich smak zachwyci każdego miłośnika mięsnych potraw. Poznaj przepis na kotlety mielone bez bułki i jajek, idealne na obiad.
Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z jajkiem, bułką tartą, mlekiem i czerstwą kajzerką. Ścieramy również cebulę na tarce i dodajemy ją do masy mięsnej. Babcia Marysia ma o wiele prostszy sposób- robi kotlety mielone bez bułki i jajek. Zamiast tych składników dodaje odrobinę zimnej wody.
Do masy mięsnej dodajmy również przesmażoną na maśle cebulkę, suszone zioła i mąkę pszenną. Nie jest tu potrzebna ani kajzerka, ani bułka tarta do obtoczenia. Kotlety mielone bez bułki i jajek smakują genialnie i są niezwykle soczyste, koniecznie musisz ich spróbować.
Kotlety mielone bez bułki i jajek smaż na mocno rozgrzanym oleju w taki sposób, aby się nie stykały. Kotlety, które będą zbyt ciasno położone na patelni, zaczną się dusić i przez to nie będą miały chrupiącej skórki.
Przepis babci Marysi na soczyste kotlety mielone bez bułki i jajek
Składniki na 3-4 porcje:
-
500 g mięsa mielonego wieprzowego
-
3/4 szklanki zimnej wody
-
płaska łyżeczka soli
-
pół łyżeczki pieprzu czarnego
-
cebula
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
szczypta suszonego oregano
-
3-4 łyżki mąki pszennej
-
łyżka masła
-
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek? Kotlety babci Marysi są soczyste i pełne smaku
Mięso mielone przełóż do miski, wlej wodę, wsyp sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i dokładnie wymieszaj. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj do masy mięsnej.
Wsyp mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj, jeśli jest za rzadka, wsyp więcej mąki. Z masy uformuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia przez około 15 minut. Do kotletów mielonych koniecznie podaj domowe buraki z chrzanem i ziemniaki gotowane.
Szukasz pomysłu na obiad? Zrób soczyste kotlety schabowe według przepisu z 1860 roku , rozpływają się w ustach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
-
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Źródło: doradcasmaku.pl