Soczyste kotlety mielone zrobisz nawet z chudego mięsa. 1 dodatek Ci w tym pomoże
Kotlety mielone zrobisz nie tylko z mięsa wieprzowego. Mielone z indyka z dodatkiem wędzonego boczku i aromatycznych składników są niezwykle soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na kotlety mielone z indyka.
Do przygotowania kotletów mielonych zwykle wykorzystujemy mięso mielone z łopatki lub karkówki. Tłuste mięso po usmażeniu jest soczyste i pełne smaku. Mało kto wie, że kultowe danie możemy zrobić również z o wiele chudszego i zdrowszego mięsa, a efekt zachwyci każdego.
Do przygotowania kotletów mielonych wybierz chude mięso z indyka. Do masy dodaj niewielką ilość boczku wędzonego przesmażonego z cebulą. Mięso koniecznie dopraw świeżą natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. Kotlety smaż około 20 minut na mocno rozgrzanym oleju. Będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Kotlety mielone smaż partiami. Jeśli będą smażyć się zbyt blisko siebie, zaczną się dusić na patelni. Wtedy stracą swoją chrupiącą skórkę i mogą rozpaść się podczas obróbki termicznej. Kajzerkę do kotletów koniecznie namocz w mleku. Doda potrawie lepszego smaku, niż używana głównie do tego celu woda.
Soczyste kotlety mielone z chudego mięsa i wędzonego boczku
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego z indyka
-
150 g boczku wędzonego
-
czerstwa kajzerka
-
jajko
-
mleko do namaczania bułki
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
-
cebula
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól, pieprz
Jak przyrządzić soczyste kotlety mielone z indyka? Mielone zachwycają smakiem
Kajzerkę namocz w mleku, odsącz, przełóż do miski. Boczek pokrój w bardzo drobną kostkę i przesmaż na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij, dodaj do mielonego mięsa.
Do miski wbij jajko, wsyp posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju rzepakowym.
Z indyka ugotuj wyśmienitą zupę gulaszową . Zupa jest niezwykle aromatyczna i pożywna. Przygotuj również potrawkę z indyka na obiad . Szybkie danie jednogarnkowe będzie gotowe w kilka chwil.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Proste śledzie w oleju według Ani Starmach. Rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie
-
Jak zrobić wigilijne kluski z makiem? Podajemy najlepszą recepturę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama