Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tani i szybki przepis na potrawkę z indyka. Kluczem do sukcesu są dodatki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.05.2022 18:40

Tani i szybki przepis na potrawkę z indyka. Kluczem do sukcesu są dodatki

Tani i szybki przepis na potrawkę z indyka. Kluczem do sukcesu są dodatki
canva/nadianb

Potrawka z indyka jest tanim, szybkim i zbilansowanym posiłkiem, idealnym na obiad lub kolację na ciepło. Delikatne, soczyste mięso, bukiet warzyw i śmietana to danie, które pokocha każdy smakosz. Poznaj tani i szybki przepis na potrawkę z indyka z warzywami.

Indyk jest bardzo delikatnym, chudym i zdrowym mięsem. Przygotujesz z niego wiele wyśmienitych dań, ale jedno z nich z pewnością zagości na Twoim stole wiele razy. Potrawka z indyka to danie szybkie, lekkie i pyszne, posmakuje więc nawet największemu niejadkowi.

Potrawka z indyka to nie tylko mięso, to przede wszystkim warzywa- marchewka, groszek, papryka czerwona, ziemniaki, cebula i czosnek. To właśnie dzięki nim danie ma fenomenalny smak i wygląda rewelacyjnie na talerzu.

Danie jest idealne na obiad w upalne dni lub kolację, kiedy nie mamy raczej ochoty na ciężkie dania z czerwonego mięsa. Potrawka jest idealnie zbilansowanym posiłkiem, jest lekkostrawna, mało kaloryczna i posmakuje każdemu.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na potrawkę z indyka z jabłkami i rozmarynem, jest doskonała.

Potrawka z indyka

Składniki:

  • pierś z indyka

  • marchewka

  • szklanka groszku zielonego

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • kilka małych, młodych ziemniaków

  • papryka czerwona

  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • natka pietruszki

  • 100 ml śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić potrawkę z indyka?

Przygotuj warzywa: pokrój w kostkę marchewkę, posiekaj cebulę, pokrój paprykę w słupki. Ziemniaki obierz, przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw.

Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, następnie oprósz solą, pieprzem i podsmaż chwilę na oliwie, aż się przyrumieni.

Do indyka dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj paprykę, marchewkę i smaż do miękkości. Do potrawki dodaj posiekany czosnek, groszek zielony, wymieszaj, oprósz papryką mieloną.

Całość smaż jeszcze przez kilka minut, następnie wlej zahartowaną z wodą śmietanę i gotuj, aż zgęstnieje, danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj ziemniaki, oprósz natką pietruszki i podaj, smacznego.

Pierś z indyka na desce

Źródło zdjęcia: canva/ firatgocmen Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzygodygatity.pl