Smakosze.pl Przepisy Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad
canva/YelenaYemchuk

Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad

26 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na prosty i smaczny obiad? Przygotuj soczyste kotlety mielone z cukinią z dodatkiem suszonego majeranku i oregano. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. z puree ziemniaczanym i mizerią, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.

Kotlety mielone są świetnym pomysłem na obiad, są proste w przygotowaniu, smaczne, a przygotowane z cukinią jeszcze bardziej soczyste. Cukinia dodaje również lekkości, a cebulka, czosnek i przyprawy sprawiają, że mielone smakują obłędnie.

Kotlety zawsze smażmy na mocno rozgrzanym oleju, maśle klarowanym lub smalcu. Nie dolewajmy tłuszczu, kiedy kotlety mielone są na patelni, ponieważ będą bardzo ciężkie. Tłuszcz o niskiej temperaturze jest znacznie szybciej wchłaniany do smażonych potraw.

Bardzo ważną kwestią jest również smażenie kotletów mielonych partiami. Nigdy nie smażmy kotletów w taki sposób, żeby stykały się na patelni, ponieważ zaczną się dusić, a nie smażyć. Takie kotlety będą miękkie i mogą się rozpaść. Nie będą również miały chrupiącej skórki.

Przepis na soczyste kotlety mielone z cukinią

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • cebula

  • 3 łyżki bułki tartej

  • łyżeczka suszonego oregano

  • szczypta majeranku

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią?

Cukinię zetrzyj na tarce, zetrzyj również cebulę i czosnek. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody, przełóż do miski razem z cebulą i czosnkiem, dodaj mięso mielone, jajko, 3 łyżki bułki tartej i wymieszaj.

Masę dopraw solą, pieprzem, oregano i majerankiem, następnie uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż około 15 minut na mocno rozgrzanym oleju, przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z puree ziemniaczanym i obłędną mizerią na maślance , smacznego.

Smażenie kotletów mielonych
canva/ innadodor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy