Smakosze.pl
Aksamitna jajecznica na parze. Pyszne i zdrowe śniadanie bez kropli tłuszczu

canva/ Rades6

Aksamitna jajecznica na parze. Pyszne i zdrowe śniadanie bez kropli tłuszczu

26 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jajecznica na parze jest doskonałą alternatywą dla jajek smażonych na maśle, śmietanie, czy majonezie. Jest równie smaczna, a o wiele lżejsza, ponieważ pozbawiona tłuszczu. Jak przygotować aksamitną jajecznicę na parze?

Jajecznica na parze jest rewelacyjnym śniadaniem, nie jest ciężka, nie zawiera zbędnego tłuszczu. Do tak przygotowanej jajecznicy możemy podać również świeże pomidory lub awokado, a całe danie oprószyć posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

cukinia w cieście

Wyborna cukinia smażona w cieście curry. Uwielbiana przyprawa cudownie podkręca jej smak

CZYTAJ DALEJ

Do przygotowania jajecznicy na parze, oprósz składników, potrzebujemy miski z grubego szkła i garnka z wodą. Jajka wystarczy gotować w kąpieli wodnej w taki sam sposób, jak rozpuszczamy tabliczkę czekolady do deserów.

Kaloryczność jajecznicy zależy od ilości wykorzystanego tłuszczu i dodatków. Jajecznica na parze z dwóch jajek to 130 kcal. Dla porównania taka sama porcja jajek smażona na maśle z boczkiem ma już około 250- 300 kcal, w zależności od tego, czy boczek był chudy, czy tłusty.

Przepis na jajecznicę na parze

Składniki na 2 porcje:

  • 4-6 jajek

  • sól, pieprz

  • łyżka mleka

Jak zrobić jajecznicę na parze?

Oddziel żółtka od białek. Biała wlej do szklanej miseczki, wymieszaj z mlekiem i solą. Miskę włóż do niewielkiego garnka z gotującą się wodą i gotuj, aż zaczną się ścinać.

Do miseczki wlej żółtka i mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznicę na parze dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.

Na lekkie i pożywne śniadanie doskonale sprawdzi się również jajko zapiekane w awokado, jest przepyszne i doda energii na wiele godzin. Czy wiesz, że jajecznicę możesz również przygotować bez ani jednego jajka? Tu poznasz przepis na tofucznicę, czyli wegańską wersję klasycznego śniadania.

Jajecznica na parze

canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >