Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków
canva/Zoryanchik

Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków

25 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co dziś na obiad? A może soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną? Stanowią idealne połączenie smaków, bo wieprzowina i kiszona kapusta doskonale się dopełniają. Pokrój więc trochę pysznej kiszonki, dorzuć ją do mielonego mięsa, dodaj kilka składników, wyrób i smaż niepowtarzalne kotlety.

Wieprzowina i kiszona kapusta mają się ku sobie. Doskonale smakuje zrobiony z nich bigos, czy golonka pieczona w kiszonej kapuście. Tak samo dobrze będą smakować nasze soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta dodaje kotletom wyraźnego smaku i niepowtarzalnej soczystości. I trzeba przyznać, że ta soczystość jest bardzo zdrowa. Zawarty w kapuście błonnik poprawia przemianę materii, a samo warzywo jest o wiele mniej kaloryczne niż zwykle dodawana w jej miejsce namoczona i odciśnięta bułka.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą?

Składniki:

  • 50 dag mielonej wieprzowiny

  • 25 dag kiszonej kapusty

  • 1 mała cebula

  • 1 jajko

  • majeranek

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych z kiszoną kapustą

Kiszoną kapustę dość dobrze odciśnij i drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Kapustę i cebulę dodaj do mielonego mięsa.

Dorzuć też jajko, 3-4 łyżki tartej bułki, a także majeranek, pieprz ziołowy, sporą ilość soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Z masy formuj nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony, aż będą złoto-brązowe.

Wskazówka:

Kotlety możesz też usmażyć na smalcu. Jego smak wyjątkowo dobrze będzie pasował do połączenia mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z musztardą i śmietaną , a także na mielone z fetą i cukinią .

kiszona kapusta
canva/voltan1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy