Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudownie puszyste naleśniki na kefirze. Wychodzą idealnie za każdym razem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.07.2022 08:46

Cudownie puszyste naleśniki na kefirze. Wychodzą idealnie za każdym razem

naleśniki
canva/YelenaYemchuk

Poznajcie przepis na cudownie puszyste naleśniki na kefirze. Wychodzą idealnie za każdym razem. Babcia Marysia ma na nie niezawodny patent — zamiast mleka dodaje do ciasta kefir. Dzięki niemu naleśniki mają wyrazisty smak i tę niezwykłą pulchność i miękkość.

Puszyste naleśniki na kefirze śniadanie? Czemu nie. Jeśli macie trochę czasu na ich przygotowanie, z pewnością będą doskonałą alternatywą dla kanapek, czy jajecznicy. Zwłaszcza teraz, w sezonie pełnym owoców.

Usmażone naleśniki wystarczy posmarować serkiem homogenizowanym lub kanapkowym albo polać śmietanką i posypać malinami, borówkami czy pokrojonymi truskawkami. I śniadanie, jak z restauracji gotowe. Poznajcie recepturę na te pyszne, puszyste naleśniki na kefirze.

Przepis babci Marysi na puszyste naleśniki na kefirze

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki cukru

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

  • 1,5 szklanki kefiru

  • odrobina wody

Przygotowanie puszystych naleśników na kefirze

Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, cukier, sól i olej. Wlej połowę kefiru i mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

Potem dodaj pozostały kefir i wymieszaj całość. Jeśli ciasto na naleśniki jest zbyt gęste, dodaj do niego odrobinę wody. Powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietanki.

Patelnię rozgrzej, wylej na nią porcję ciasta i równomiernie ją rozprowadź, wykonując patelnią koliste ruchy.

Smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. serkiem i owocami, jogurtem naturalnym i miodem czy z dżemem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki ziemniaczane, a także na naleśniki bez jajek.

kefir
canva/progressman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: