Cudownie puszyste naleśniki na kefirze. Wychodzą idealnie za każdym razem
Poznajcie przepis na cudownie puszyste naleśniki na kefirze. Wychodzą idealnie za każdym razem. Babcia Marysia ma na nie niezawodny patent — zamiast mleka dodaje do ciasta kefir. Dzięki niemu naleśniki mają wyrazisty smak i tę niezwykłą pulchność i miękkość.
Puszyste naleśniki na kefirze śniadanie? Czemu nie. Jeśli macie trochę czasu na ich przygotowanie, z pewnością będą doskonałą alternatywą dla kanapek, czy jajecznicy. Zwłaszcza teraz, w sezonie pełnym owoców.
Usmażone naleśniki wystarczy posmarować serkiem homogenizowanym lub kanapkowym albo polać śmietanką i posypać malinami, borówkami czy pokrojonymi truskawkami. I śniadanie, jak z restauracji gotowe. Poznajcie recepturę na te pyszne, puszyste naleśniki na kefirze.
Przepis babci Marysi na puszyste naleśniki na kefirze
Składniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
1,5 szklanki kefiru
odrobina wody
Przygotowanie puszystych naleśników na kefirze
Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, cukier, sól i olej. Wlej połowę kefiru i mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Potem dodaj pozostały kefir i wymieszaj całość. Jeśli ciasto na naleśniki jest zbyt gęste, dodaj do niego odrobinę wody. Powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietanki.
Patelnię rozgrzej, wylej na nią porcję ciasta i równomiernie ją rozprowadź, wykonując patelnią koliste ruchy.
Smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. serkiem i owocami, jogurtem naturalnym i miodem czy z dżemem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki ziemniaczane, a także na naleśniki bez jajek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami
Pieczony kalafior z curry. Pyszna przekąska z niewielkie pieniądze
Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem. 100 razy lepsze od klasycznych