Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami
Zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami jest doskonałym pomysłem na tani obiad. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Spróbujecie?
Każdy pomysł na tani obiad dla całej rodziny jest na wagę złota. Niektóre dania łączące w sobie proste składniki — takie jak nasza dzisiejsza propozycja — nie są skomplikowane w przygotowaniu i sycą na długo. Jeżeli nie wiecie, co ugotować, a rodzina dopytuje, kiedy na stole pojawi się coś smacznego, ten przepis będzie dla was idealny.
Przepis na tanią zapiekankę ryżową z jajkiem i pieczarkami
Składniki:
4 jaja, najlepiej "zerówki"
400 g ryżu białego
2 większe cebule
500 g drobnych pieczarek lub innych ulubionych grzybów
1-2 opakowania świeżego, drobnego szpinaku (około 300 g, opcjonalnie)
250 g żółtego sera np. goudy lub morskiego
2 łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Szukacie pomysłu na tani obiad? Zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami będzie idealna
Przyrządzenie dania jest niezwykle proste. Zaczynamy je od ugotowania ryżu. W tym celu dokładnie płuczemy ziarna i zalewamy je wodą. Podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu, a gdy płyn zawrze, wsypujemy trochę soli i zmniejszamy moc palnika do minimum. Gotujemy około 12 minut pod przykryciem.
W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę. Oczyszczamy również pieczarki. Kroimy je w dość cienkie półplasterki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę.
Dodajemy grzyby i podgrzewamy całość do czasu, aż pieczarki nieco się zredukują. Zawartość patelni doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem, jeśli go używamy. Na koniec wrzucamy świeży szpinak, jeśli go używamy i chwilę jeszcze podsmażamy. Całość łączymy z podgotowanym ryżem.
Masę przenosimy do naczynia żaroodpornego i formujemy tak, by uzyskać 4 dołki. Każdy z nich wypełniamy surowym jajem. Zapiekankę ryżową z jajkiem i pieczarkami posypujemy serem żółtym i pieczemy do 30 minut. Podajemy na ciepło, najlepiej z lekką sałatą z pomidorami i sosem winegret. Smacznego.
Po inne pomysły na tani obiad zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzony przepis na chłopski kociołek z kapustą i kiełbasą, a także smakowity patent na kalafiora zapiekanego z makaronem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem. 100 razy lepsze od klasycznych
Tania zapiekanka z serem i cukinią. Prosty pomysł na cudowny sezonowy przysmak
Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa