Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety mielone z pieczarkami według Kuronia. Ideał wśród obiadów
canva/YelenaYemchuk

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami według Kuronia. Ideał wśród obiadów

30 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co zrobić na obiad? Może soczyste kotlety mielone z pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia? Są ideałem wśród obiadów, bo są niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. A dzięki dodatkowi grzybów zyskują ciekawy smak, któremu nikt się nie oprze.

Większość z was z pewnością uważa, że o kotletach mielonych wie już wszystko. Jednak zawsze można do przepisu wprowadzić jakąś zmianę, która wpłynie na smak czy soczystość potrawy. I właśnie takie ulepszenie mielonych proponuje Jakub Kuroń. Do mięsnej masy dodaje podsmażone pieczarki i trochę musztardy. Oba te składniki doskonale pasują do wieprzowiny i podnoszą smak całego dania.

Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami?

Składniki:

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 25 dag pieczarek

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • mąka lub tarta bułka do obtoczenia kotletów

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. W tym czasie pieczarki opłucz, osusz, zetrzyj na dużych oczkach lub drobno posiekaj.

Grzyby dodaj do cebuli, przesmaż, mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, smaż na niedużym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Przestudź.

Kajzerkę namocz w mleku. Dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa razem z cebulą i pieczarkami, a także jajkiem, solą i pieprzem.

Mięsną masę dokładnie wyrób dłońmi. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj z niej kształtne kotlety. Każdy kotlet obtocz w mące lub tartej bułce.

Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów , a także recepturę na kotlety mielone z piekarnika .

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/Dmitrii Ivanov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy