Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina
canva/Ekaterina79

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

28 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli na dzisiejszy obiad planujesz zrobić coś z mielonego mięsa, mamy dla ciebie świetną propozycję. Przygotuj soczyste kotlety mielone z piekarnika. Będą smaczne i zdrowsze niż ich klasyczna wersja. Z pewnością pokocha je cała rodzina.

Kotlety mielone mają tę zaletę, że szybko się je robi. Niestety, przez smażenie są dość ciężkostrawne. Przygotowując mielone z piekanika, nie masz tego problemu. Na dodatek nie musisz stać przy kuchni i pilnować smażących się kotletów. Wkładasz je do piekarnika i po 30 minutach serwujesz obiad.

Przepis na soczyste kotlety mielone z piekarnika — pokocha je cała rodzina

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczonych kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w wodzie (ewentualnie w mleku). Gdy napęcznieje, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Możesz ją też przyrumienić, ale delikatnie, by nie nabrała gorzkiego smaku.

Wystudzoną cebulę dodaj do mięsa, wsyp sporo pieprzu ziołowego, soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Z przygotowanej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Układaj je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut w 180 st. C.

Wskazówka: Przed formowaniem kotletów zwilż dłonie wodą. Wtedy mięsna masa nie będzie przylepiać się do rąk.

Więcej inspiracji na pyszne, mielone kotlety znajdziesz na naszej stronie. Poznaj przepis na kotlety mielone z dodatkiem dyni i szczypiorku , a także przepis na kotlety mielone z pieczarkami .

formowanie kotletów
formowanie kotletów

Źródło zdjęcia: canva/shcherbak volodymyr

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy