Smakosze.pl Przepisy Namaczasz schab w mleku z cebulą? Popularny sos sprawdzi się o niebo lepiej. Kotlety będą bardziej soczyste
canva/fotek

Namaczasz schab w mleku z cebulą? Popularny sos sprawdzi się o niebo lepiej. Kotlety będą bardziej soczyste

23 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety schabowe w majonezie są świetnym pomysłem na pyszne danie główne dla całej rodziny. Dodatek uwielbianego sosu sprawi, że będą jeszcze bardziej soczyste i o wiele lepsze w smaku od tradycyjnych. Kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, cały obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.

Wiele osób przed panierowaniem moczy schabowe w mleku i cebuli. Marynata z majonezu, soku z cytryny z dodatkiem świeżych ziół nadaje wieprzowinie jeszcze lepszego smaku. Kotlety schabowe w majonezie są niezwykle soczyste w środku, są przepyszne.

Do kotletów schabowych w majonezie wybierajmy wyłącznie mięso najwyższej jakości. Schab moczymy w marynacie przez 4 godziny. Sok z cytryny i ocet zawarty w majonezie doskonale rozmiękczają twarde włókna mięso, dzięki czemu schab jest niezwykle delikatny.

Kotlety schabowe w majonezie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Możemy usmażyć je na oleju rzepakowym, na maśle klarowanym lub na domowym smalcu. Zimny tłuszcz jest błyskawicznie wchłaniany przez mięso, wiec kotlety wyjdą bardzo ciężkie i stracą smak.

Soczyste kotlety schabowe w majonezie, wychodzą lepiej niż namaczane w mleku z cebulą

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • bułka tarta do panierowania

  • sól, pieprz

  • papryka słodka mielona

  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

Składniki na marynatę:

  • łyżka majonezu

  • łyżka soku z cytryny

  • po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki

  • duże jajko

Jak zrobić kotlety schabowe w majonezie? Kotlety zachwycą smakiem całą rodzinę

Mięso umyj, oczyść i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kawałek oprósz solą, pieprzem, papryką mieloną, odstaw. Przygotuj marynatę: majonez wymieszaj z sokiem z cytryny i jajkiem, dodaj posiekaną zieleninę.

Kotlety obtocz w marynacie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny, następnie oprósz bułką tartą i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na złoty kolor.

Kotlety schabowe z majonezem podaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniaczanym puree i surówką. Polecam surówkę z kiszonej kapusty , ogórki kiszone i kapustę zasmażaną, smacznego.

Kotlety schabowe
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy