Smakosze.pl
Zupa fasolowa Ojców Bonifratrów

canva/spaxiax

Nigdzie nie gotują fasolówki, jak w Zakonie Bonifratrów. Niepowtarzalny zestaw ziół poprawia smak i zdrowie

22 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupa fasolowa jest jedną z bardziej sycących i pożywnych. Przygotowując ją według znakomitej receptury Ojców Bonifratrów, uzyskamy wyjątkowo smaczną odsłonę klasyki. Pełne cennych właściwości zioła nadają daniu niezwykłego aromatu. Spróbujecie?

Fasolówkę nie każdy lubi. W wersji Ojców Bonifratrów jest jednak zachwycająca. Dodatek aromatycznych i pełnych dobroczynnych właściwości przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa i syci na długo. Do tego jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?

gruszki marynowane

Zapomnij o tradycyjnych gruszkach w occie. Teraz króluje inna zalewa

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałą zupę fasolową Ojców Bonifratrów

Składniki:

  • 2 l wody

  • 3-4 średnie marchewki

  • 1-2 mniejsze pietruszki

  • pół niedużego selera

  • 1 mały por

  • 300 g fasoli Piękny Jaś

  • 4 średnie ziemniaki

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 płaska łyżeczka wrotyczu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak przygotować pyszną fasolówkę Bonifratrów?

Przyrządzanie rozpoczynamy od namoczenia fasoli. Ziarno zalewamy zimna wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin. Najlepiej rozpocząć moczenie wieczorem i kolejnego dnia opłukać namaczaną fasolę. Tak przygotowana nie będzie powodowała wzdęć.

Zalewamy ją wrzątkiem i zagotowujemy, a następnie wylewamy wodę. Czynności powtarzamy 3-4 razy. Przy ostatnim zalaniu dodajemy mielony kminek i gotujemy fasolę około 50 minut. W międzyczasie włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Podobnie postępujemy z ziemniakami. Do prawie miękkiej fasoli dodajemy marchew, pietruszkę, seler i starannie opłukanego pora, pokrojonego na mniejsze kawałki. Po około 15 minutach wrzucamy ziemniaki.

Dodajemy także ziele angielskie, majeranek, cząber i wrotycz. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy masło lub oliwę z oliwek i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Fasolówkę podajemy na ciepło. Smacznego.

Po inne przepisy na sycące zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z soczewicą. Być może też przypadnie wam do gustu pełna smaku, gęsta grochówka.

Fasolówka Ojców Bonifratrów jest wyśmienita

canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >