Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nigdzie nie gotują fasolówki, jak w Zakonie Bonifratrów. Niepowtarzalny zestaw ziół poprawia smak i zdrowie

Nigdzie nie gotują fasolówki, jak w Zakonie Bonifratrów. Niepowtarzalny zestaw ziół poprawia smak i zdrowie

Zupa fasolowa Ojców Bonifratrów
canva/spaxiax

Zupa fasolowa jest jedną z bardziej sycących i pożywnych. Przygotowując ją według znakomitej receptury Ojców Bonifratrów, uzyskamy wyjątkowo smaczną odsłonę klasyki. Pełne cennych właściwości zioła nadają daniu niezwykłego aromatu. Spróbujecie?

Fasolówkę nie każdy lubi. W wersji Ojców Bonifratrów jest jednak zachwycająca. Dodatek aromatycznych i pełnych dobroczynnych właściwości przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa i syci na długo. Do tego jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?

Przepis na doskonałą zupę fasolową Ojców Bonifratrów

Składniki:

  • 2 l wody

  • 3-4 średnie marchewki

  • 1-2 mniejsze pietruszki

  • pół niedużego selera

  • 1 mały por

  • 300 g fasoli Piękny Jaś

  • 4 średnie ziemniaki

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 płaska łyżeczka wrotyczu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak przygotować pyszną fasolówkę Bonifratrów?

Przyrządzanie rozpoczynamy od namoczenia fasoli. Ziarno zalewamy zimna wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin. Najlepiej rozpocząć moczenie wieczorem i kolejnego dnia opłukać namaczaną fasolę. Tak przygotowana nie będzie powodowała wzdęć.

Zalewamy ją wrzątkiem i zagotowujemy, a następnie wylewamy wodę. Czynności powtarzamy 3-4 razy. Przy ostatnim zalaniu dodajemy mielony kminek i gotujemy fasolę około 50 minut. W międzyczasie włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Podobnie postępujemy z ziemniakami. Do prawie miękkiej fasoli dodajemy marchew, pietruszkę, seler i starannie opłukanego pora, pokrojonego na mniejsze kawałki. Po około 15 minutach wrzucamy ziemniaki.

Dodajemy także ziele angielskie, majeranek, cząber i wrotycz. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy masło lub oliwę z oliwek i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Fasolówkę podajemy na ciepło. Smacznego.

Po inne przepisy na sycące zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z soczewicą. Być może też przypadnie wam do gustu pełna smaku, gęsta grochówka.

Fasolówka Ojców Bonifratrów jest wyśmienita
canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker