Smakosze.pl

canva/spaxiax

Nigdzie nie gotują fasolówki, jak w Zakonie Bonifratrów. Niepowtarzalny zestaw ziół poprawia smak i zdrowie

22 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zupa fasolowa jest jedną z bardziej sycących i pożywnych. Przygotowując ją według znakomitej receptury Ojców Bonifratrów, uzyskamy wyjątkowo smaczną odsłonę klasyki. Pełne cennych właściwości zioła nadają daniu niezwykłego aromatu. Spróbujecie?

Fasolówkę nie każdy lubi. W wersji Ojców Bonifratrów jest jednak zachwycająca. Dodatek aromatycznych i pełnych dobroczynnych właściwości przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa i syci na długo. Do tego jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?

Przepis na doskonałą zupę fasolową Ojców Bonifratrów

Składniki:
  • 2 l wody

  • 3-4 średnie marchewki

  • 1-2 mniejsze pietruszki

  • pół niedużego selera

  • 1 mały por

  • 300 g fasoli Piękny Jaś

  • 4 średnie ziemniaki

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 płaska łyżeczka wrotyczu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak przygotować pyszną fasolówkę Bonifratrów?

Przyrządzanie rozpoczynamy od namoczenia fasoli. Ziarno zalewamy zimna wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin. Najlepiej rozpocząć moczenie wieczorem i kolejnego dnia opłukać namaczaną fasolę. Tak przygotowana nie będzie powodowała wzdęć.

Zalewamy ją wrzątkiem i zagotowujemy, a następnie wylewamy wodę. Czynności powtarzamy 3-4 razy. Przy ostatnim zalaniu dodajemy mielony kminek i gotujemy fasolę około 50 minut. W międzyczasie włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Podobnie postępujemy z ziemniakami. Do prawie miękkiej fasoli dodajemy marchew, pietruszkę, seler i starannie opłukanego pora, pokrojonego na mniejsze kawałki. Po około 15 minutach wrzucamy ziemniaki.

Dodajemy także ziele angielskie, majeranek, cząber i wrotycz. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy masło lub oliwę z oliwek i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Fasolówkę podajemy na ciepło. Smacznego.

Po inne przepisy na sycące zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z soczewicą . Być może też przypadnie wam do gustu pełna smaku, gęsta grochówka .

Fasolówka Ojców Bonifratrów jest wyśmienita
canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >