Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów
Kluski francuskie są rodzajem klusek kładzionych. Robi się je z mąki pszennej, masła i jajek. Kluski są proste w przygotowaniu, delikatne i uniwersalne w zastosowaniu. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup i sosów, dobrze też smakują w wersji na słodko. Podajmy je zamiast klasycznego makaronu, a cała rodzina będzie zachwycona.
Kluski francuskie wyglądem i smakiem przypominają kluski lane, jednak są bardziej puszyste. Lane kluski to mąka wymieszana z żółtkiem. Natomiast kluseczki francuskie mają maślany smak i są lżejsze dzięki dodatkowi piany z białek.
Kluski francuskie to świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu czy ziemniaków. Podamy je z ulubioną zupą albo sosem. Kluski smakują rewelacyjnie w zupie pomidorowej i rosole. Doskonale łączą się również z sosami mięsnymi, grzybowymi, serowymi, warzywnymi, a także z owocami, rukolą, kiełkami.
Kluski francuskie podajmy z gulaszem, sosem z kurek lub domowym sosem serowym z dodatkiem gruszek i orzechów. Taki obiad błyskawicznie zniknie z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę. Kluski będą gotowe po 3 minutach gotowania.
W naszym materiale prezentujemy zdjęcie klusek francuskich będące screenem z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube. Prawda, że wyglądają bardzo apetycznie?
Kluski francuskie to znakomity dodatek do zup i sosów
Składniki:
120 g mąki pszennej
50 g masła
3 jajka
pół łyżeczki soli
Jak zrobić delikatne kluski francuskie?
Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj na gładką masę, następnie dodawaj po jednym żółtku, stale mieszając, odstaw. Z białek i soli ubij sztywną pianę. Do przygotowanej masy dodawaj mąkę na przemian z pianą, delikatnie mieszając łyżką lub rózgą kuchenną.
W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Masę wykładaj na wrzątek, gotuj około 3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Odcedź je i podaj zamiast makaronu do zupy lub polej ulubionym sosem.
Przygotuj również szare kluski z ziemniaków, są bardzo smaczne. Kultowe pampuchy, czyli kluski na parze, podaj z musem z owoców lub polewą czekoladową. Rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niebywałe, co Kuroń dodaje do powidła ze śliwek. Trio idealne
Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania
Źródło: beszamel