Soczyste kotlety z kurczaka po hawajsku ze słodką niespodzianką w każdym kęsie
Kotlety z kurczaka są daniem niezwykle delikatnym i szybkim w przygotowaniu. Dodajcie do nich żurawiny i ananasa, a wyjdą pysznie soczyste i słodkie. Przepis na kotlet po hawajsku zachwyci was zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Połączenie mięsa, sera i ananasa budzi wiele kontrowersji wśród smakoszy. Ten kurczak jest jednak zdecydowanie lepszy niż klasyczna hawajska. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza dodatkowi żurawiny , która idealnie przełamuje słodycz egzotycznego owocu.
Przepis na hawajskie kotlety z ananasem
Składniki:
-
2 spore piersi z kurczaka
-
pół szklanki mąki pszennej
-
pół szklanki bułki tartej
-
2 jaja
-
4 plastry ananasa z puszki
-
4 grube plastry sera żółtego
-
kilka łyżeczek konfitury z żurawiny
-
2 ząbki czosnku
-
słodka papryka w proszku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka tniemy na plastry o grubości około 2 cm , a następnie delikatnie rozbijamy tak przygotowane kotlety. Przyprawiamy je rozgniecionym w prasce czosnkiem , słodką papryką oraz niewielką ilością soli i pieprzu.
Jaja roztrzepujemy widelcem w misce lub na głębokim talerzu. Na dwóch płaskich talerzach przygotowujemy mąkę i bułkę tartą do panierowania. Mięso pokrywamy mąką, maczamy je w rozbełtanych jajkach, na końcu obtaczając je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony . Pod koniec smażenia układamy na każdym z nich po plastrze sera i ananasa . Patelnię przykrywamy i delikatnie podgrzewamy danie do czasu, aż ser się rozpuści.
Gotowe kotlety przekładamy na talerze i na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę konfitury z żurawiny. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi kompozycjami warzywnymi .
Szczególnie polecamy ziemniaki pieczone po szwedzku z dodatkiem parmezanu i oregano. Spróbujcie ich także z tą surówką z czerwonej kapusty . Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/mrmac59
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: