Soczyste mielone z marchewką i cukinią. Idealna propozycja na obiad
Kotlety mielone często goszczą na naszych talerzach. Wyjątkowo smaczne są wtedy, gdy mięso jest soczyste. Dodanie do niego startych warzyw sprawi, że masa będzie delikatna a kotlety miękkie i aromatyczne. Wypróbujcie nasz nowy przepis wykorzystujący marchewkę i cukinię, a nie zawiedziecie się.
Kotlety mielone lubi wielu smakoszy. Trudno jest się bowiem oprzeć się dobrze przyprawionemu mięsu np. z czosnkiem czy majonezem , które niemalże rozpływa się w ustach. Podobny, choć może nieco lżejszy obiad przyrządzicie, korzystając z naszej pełnej warzyw receptury. Wypróbujcie, a jeszcze do niej wrócicie.
Przepis na soczyste mielone z warzywami
Składniki:
-
500 g mielonego mięsa wieprzowego
-
1 jajo
-
1 średnia marchewka
-
1 nieduża cukinia
-
1 bułka namoczona w mleku
-
pół łyżeczki słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do obtoczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię oraz marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Następnie starannie odciskamy uwolniony sok.
Mięso wkładamy do miski, łączymy je z warzywami, jajkiem oraz odciśniętą z nadmiaru płynu miękką bułką. Wsypujemy przyprawy i wyrabiamy masę. Formujemy niewielkie, lekko spłaszczone kotlety.
Mielone obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy zrumienią się z obu stron, osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka:
Do kotlecików będzie pasował efektowny i subtelny w smaku makaron z cukinii i marchewki. Wystarczy obrane warzywa potraktować obieraczką tak, by uzyskać długie i cienkie nitki. Możecie je potem zblanszować, choć nie jest to konieczne — zarówno marchew, jak i cukinię można jeść na surowo.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, gdy rosół jest za słony? Zdradzamy najlepsze sposoby
-
Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach rozwiewa wszelkie wątpliwości
-
Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem na Wielkanoc? Pamiętaj o 1 babcinej sztuczce
Źródło: slodkoslonepichcenie