Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny
Pomysł na prosty, smaczny obiad z nutą orientu? Domowy kurczak gyros podany z chlebkiem pita lub ziemniakami, a także z bukietem surówek to zbilansowane, pożywne danie. Poznaj prosty przepis na kurczaka gyros, cała rodzina będzie zachwycona.
Kurczak w orientalnej przyprawie gyros to pomysł na błyskawiczne danie. Kurczak gyros jest bardzo soczysty i aromatyczny, możemy podać go z wieloma smacznymi dodatkami. Kurczaka przygotujemy w dosłownie kilkanaście minut.
Czym różni się gyros od kebabu? Kebab jest klasyczną, turecką potrawą, więc przygotowywaną z każdego rodzaju mięsa, oprósz wieprzowiny, ponieważ muzułmanie, ze względów religijnych, jej nie jedzą. Grecki gyros natomiast to głównie marynowane mięso wieprzowe.
Gyros różni się również sposobem podania. W greckim wydaniu podawane są ziemniaki pieczone lub chleb pita. Nie może zabraknąć oczywiście gęstego jogurtu i sporej ilości surówek lub sałatek z pomidora, ogórka, oliwek.
Kurczak w przyprawie gyros, czyli prosty i smaczny obiad dla całej rodziny
Składniki na 3- 4 porcje:
-
500 g piersi z kurczaka
-
olej lub oliwa do smażenia
Składniki na marynatę:
-
łyżeczka soku z cytryny
-
3-4 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżeczka suszonego oregano
-
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
-
pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
-
pół łyżeczki kminu rzymskiego
-
pół łyżeczki rozmarynu
-
pół łyżeczki suszonej bazylii
-
łyżeczka czosnku granulowanego
-
pół łyżeczki soli
-
szczypta pieprzu
Do podania:
-
gęsty jogurt naturalny lub śmietana 18%
-
pita lub ziemniaki pieczone
-
surówki
Jak zrobić kurczaka w przyprawie gyros? Będzie gotowy w kilkanaście minut
Na początku umyj, oczyść i osusz mięso, następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Gotową marynatę przełóż do mięsa i natrzyj je z każdej strony, następnie odstaw na chwilę.
Kurczaka gyros smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju lub oliwie. Mięso podaj z gęstym jogurtem naturalnym, chlebkiem pita i surówkami, np. z kapusty pekińskiej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie
-
Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu
-
Jak najlepiej mrozić truskawki? 1 błąd może Cię słono kosztować
Źródło: mniammniam.com