Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjny chlebek pita – najprostszy przepis
Marianna Umerle
Marianna Umerle 25.03.2022 22:51

Tradycyjny chlebek pita – najprostszy przepis

Domowa pita
Michael Burrows z Pexels

Najstarszy przepis na chleb. Historia chlebka pita

To właściwie najstarszy rodzaj chleba przygotowywany przez człowieka. Chlebkami pita zajadali się już Beduini, a ich przepis był banalnie prosty: mieszali mąkę z wodą i piekli nad ogniem. Samo słowo „pita” pochodzi z języka greckiego: πίτα znaczy to: „płaski placek”. Bo właśnie taka jest pita: płaska, okrągła i wyrośnięta. Można ją nazwać „chlebowym plackiem”. Pita znana jest przede wszystkim w kuchni orientalnej. W krajach arabskich nazywana jest arabskim chlebem khubz arabi. Zajadają się nią mieszkańcy Turcji, Grecji i Cypru, a także Afryki Północnej. 

Chlebowa kieszonka, czyli pita z dodatkami

Do przygotowania pity nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy mąka pszenna, drożdże, woda, sól, cukier i oliwa. Podczas pieczenia pita rośnie i pęcznieje. Takie napuszone ciasto tworzy w sobie kieszonkę, która aż się prosi o wypełnienie pysznym farszem, np. warzywami, falafelem lub mięsem, np. z kurczaka. Można ją również pokroić i maczać w pikantnym sosie, ulubionym dipie czy nawet hummusie. Chlebek pita znakomicie smakuje też z pastą z bakłażana albo cukinii. Przez to, że pita jest tak uniwersalnym wypiekiem, stwarza dużo różnych możliwości podania. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na tradycyjną, domową pitę

Nietrudno znaleźć pitę w większych marketach przy pieczywie. Jest ona jednak zazwyczaj „ulepszona” szkodliwymi konserwantami i innymi dodatkami, a poza tym gumowa. Nawet nie umywa się do świeżo upieczonej pity! Na szczęście pitę można upiec samodzielnie w domu – jej przygotowanie jest naprawdę proste! Zerknij na nasz przepis na tradycyjny chlebek pita z piekarnika.

Składniki na chlebek pita:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (białej lub pełnoziarnistej)

  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody 

  • 15 g drożdży świeżych (lub 5 g suchych)

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • przyprawy (opcjonalnie), np. bazylia, oregano, tymianek

undefined

Przygotowanie pity z piekarnika

Rozpuść drożdże z cukrem w 1/4 szklanki letniej wody. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie na powierzchni zaczynu powinny pojawić się bąbelki.Jeśli używasz drożdży suchych, przygotuj zaczyn z łyżką mąki, cukrem i letnią wodą.Przesiej mąkę i wsyp ją do dużej miski razem z solą. Możesz dodać również przyprawy, takie jak bazylia, oregano czy tymianek. Pita smakuje swietnie również z dodatkiem słodkiej papryki.Dolej oliwę oraz zaczyn z drożdżami do miski. Wymieszaj.Stopniowo dolewaj szklankę letniej wody, cały czas mieszając. Mąka powinna wchłonąć całą wodę. Możesz użyć do tego miksera.Wyrabiaj ciasto i ugniataj je około 10 minut, aż będzie gładkie. Aby sprawdzić, czy jest gotowe, palcem zostaw w nim wgniecenie. Powinno zniknąć.

Wysmaruj miskę oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto. Całość przykryj ściereczką i zostaw na około 1,5 godziny. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.Po tym czasie uderz w ciasto pięścią, aby je odgazować i wyjmij z miski. Z ciasta uformuj 8 kulek. Odłóż je na pół godziny do wyrośnięcia na desce posypanej mąką. W międzyczasie nagrzej piekarnik z blachą do 220-230 stopni. Powstałe kulki ciasta rozwałkuj na cienkie placki.Wyjmij z piekarnika nagrzaną blachę i ułóż na niej placki. Do pieczenia możesz również użyć kamienia do pizzy.Piecz około 5-7 minut, aż chlebki pita napuchną i się zarumienią. Możesz piec je dłużej, jeśli chcesz, żeby były bardziej chrupiące.Wyjmij chlebki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Tak przygotowaną domową pitę możesz z powodzeniem wykorzystać do zrobienia domowego kebaba z kurczaka. Wystarczy, że do rozciętej pity włożysz przesmażone kawałki piersi kurczaka z przyprawami, ulubione warzywa i sos czosnkowy (4 łyżki majonezu, pół szklanki jogurtu i dwa ząbki czosnku). Taki kebab w tradycyjnej picie nie ma sobie równych!

Tagi: Chleb Ciasto