Domowa pita
Michael Burrows z Pexels

Tradycyjny chlebek pita – najprostszy przepis

Przypomina ciasto na pizzę, ale jej zastosowanie jest znacznie szersze. Pita to pszenny, okrągły placek z dodatkiem drożdży, pochodzący prawdopodobnie z Syrii. U nas najbardziej popularna jest w wydaniu z kebabem lub falafelem. Zobacz, jak szybko możesz upiec tradycyjną pitę!

Najstarszy przepis na chleb. Historia chlebka pita

To właściwie najstarszy rodzaj chleba przygotowywany przez człowieka. Chlebkami pita zajadali się już Beduini, a ich przepis był banalnie prosty: mieszali mąkę z wodą i piekli nad ogniem. Samo słowo „pita” pochodzi z języka greckiego: πίτα znaczy to: „płaski placek”. Bo właśnie taka jest pita: płaska, okrągła i wyrośnięta. Można ją nazwać „chlebowym plackiem”. Pita znana jest przede wszystkim w kuchni orientalnej. W krajach arabskich nazywana jest arabskim chlebem khubz arabi. Zajadają się nią mieszkańcy Turcji, Grecji i Cypru, a także Afryki Północnej.

Chlebowa kieszonka, czyli pita z dodatkami

Do przygotowania pity nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy mąka pszenna, drożdże, woda, sól, cukier i oliwa. Podczas pieczenia pita rośnie i pęcznieje. Takie napuszone ciasto tworzy w sobie kieszonkę, która aż się prosi o wypełnienie pysznym farszem, np. warzywami, falafelem lub mięsem, np. z kurczaka. Można ją również pokroić i maczać w pikantnym sosie, ulubionym dipie czy nawet hummusie. Chlebek pita znakomicie smakuje też z pastą z bakłażana albo cukinii. Przez to, że pita jest tak uniwersalnym wypiekiem, stwarza dużo różnych możliwości podania. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na tradycyjną, domową pitę

Nietrudno znaleźć pitę w większych marketach przy pieczywie. Jest ona jednak zazwyczaj „ulepszona” szkodliwymi konserwantami i innymi dodatkami, a poza tym gumowa. Nawet nie umywa się do świeżo upieczonej pity! Na szczęście pitę można upiec samodzielnie w domu – jej przygotowanie jest naprawdę proste! Zerknij na nasz przepis na tradycyjny chlebek pita z piekarnika.

Składniki na chlebek pita:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (białej lub pełnoziarnistej)
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 15 g drożdży świeżych (lub 5 g suchych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy (opcjonalnie), np. bazylia, oregano, tymianek

Przygotowanie pity z piekarnika

Rozpuść drożdże z cukrem w 1/4 szklanki letniej wody. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie na powierzchni zaczynu powinny pojawić się bąbelki.
Jeśli używasz drożdży suchych, przygotuj zaczyn z łyżką mąki, cukrem i letnią wodą.
Przesiej mąkę i wsyp ją do dużej miski razem z solą. Możesz dodać również przyprawy, takie jak bazylia, oregano czy tymianek. Pita smakuje swietnie również z dodatkiem słodkiej papryki.
Dolej oliwę oraz zaczyn z drożdżami do miski. Wymieszaj.
Stopniowo dolewaj szklankę letniej wody, cały czas mieszając. Mąka powinna wchłonąć całą wodę. Możesz użyć do tego miksera.
Wyrabiaj ciasto i ugniataj je około 10 minut, aż będzie gładkie. Aby sprawdzić, czy jest gotowe, palcem zostaw w nim wgniecenie. Powinno zniknąć.


Wysmaruj miskę oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto. Całość przykryj ściereczką i zostaw na około 1,5 godziny. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Po tym czasie uderz w ciasto pięścią, aby je odgazować i wyjmij z miski.
Z ciasta uformuj 8 kulek. Odłóż je na pół godziny do wyrośnięcia na desce posypanej mąką.
W międzyczasie nagrzej piekarnik z blachą do 220-230 stopni. Powstałe kulki ciasta rozwałkuj na cienkie placki.
Wyjmij z piekarnika nagrzaną blachę i ułóż na niej placki. Do pieczenia możesz również użyć kamienia do pizzy.
Piecz około 5-7 minut, aż chlebki pita napuchną i się zarumienią. Możesz piec je dłużej, jeśli chcesz, żeby były bardziej chrupiące.
Wyjmij chlebki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Tak przygotowaną domową pitę możesz z powodzeniem wykorzystać do zrobienia domowego kebaba z kurczaka. Wystarczy, że do rozciętej pity włożysz przesmażone kawałki piersi kurczaka z przyprawami, ulubione warzywa i sos czosnkowy (4 łyżki majonezu, pół szklanki jogurtu i dwa ząbki czosnku). Taki kebab w tradycyjnej picie nie ma sobie równych!

Następny artykuł