Soczysty kurczak z nieziemsko chrupiącą skórką - mamy patent mistrzów
Pieczony kurczak potrafi być naprawdę pyszny. Zwłaszcza gdy jest soczysty i ma niebotycznie chrupiącą skórkę. Mamy patent mistrzów właśnie na takiego kurczaka. Skorzystajcie z naszej receptury, a z pewnością jeszcze nie raz przygotujecie w ten sposób udka czy skrzydełka z piekarnika.
Kurczak jest świetną propozycją obiadową. Filet możecie usmażyć lub upiec, kurczak w całości, podobnie jak uda czy skrzydełka najlepsze są pieczone. Co istotne przy pieczeniu — mięso warto zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie smaczniejsze, ale też przed obiadem wystarczy je tylko wstawić do piekarnika, odczekać trochę czasu i danie gotowe.
Soczysty kurczak, z niebotycznie chrupiącą skórką — mamy patent mistrzów
Składniki:
-
ok. 1 kg ud, udzików lub pałek kurczaka
-
1 łyżka płynnego miodu
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
-
1 łyżka majeranku
-
kawałek masła (ok. 3 dag)
Przygotowanie kurczaka
Mięso kurczaka oczyść z resztek piór, opłucz w zimnej wodzie, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Umieść w żaroodpornym naczyniu.
Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę. Wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką.
Przygotowaną marynatą posmaruj porcje kurczaka. Przykryj je pokrywą lub folią spożywczą i odstaw na co najmniej 4 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie kurczaka posyp majerankiem, obłóż plasterkami masła. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz kurczaka ok. 70 minut.
Upieczone mięso pozostaw na ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku. Dzięki temu zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą.
Wskazówka: Kurczaka możesz też upiec w rękawie do pieczenia. Po zawiązaniu końców rękawa, zrób w jego górnej części kilka otworków, tak by mogło się z niego wydostawać powietrze.
Jeśli szukasz innych inspiracji na dania z kurczaka, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na skrzydełka w chrupiącej panierce , a także na pierś kurczaka w cieście francuskim .
Źródło zdjęcia: canva/iquacu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia doroty