Smakosze.pl Przepisy Soczysty kurczak z nieziemsko chrupiącą skórką - mamy patent mistrzów
canva/Yana Gayvoronskaya

Soczysty kurczak z nieziemsko chrupiącą skórką - mamy patent mistrzów

5 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pieczony kurczak potrafi być naprawdę pyszny. Zwłaszcza gdy jest soczysty i ma niebotycznie chrupiącą skórkę. Mamy patent mistrzów właśnie na takiego kurczaka. Skorzystajcie z naszej receptury, a z pewnością jeszcze nie raz przygotujecie w ten sposób udka czy skrzydełka z piekarnika.

Kurczak jest świetną propozycją obiadową. Filet możecie usmażyć lub upiec, kurczak w całości, podobnie jak uda czy skrzydełka najlepsze są pieczone. Co istotne przy pieczeniu — mięso warto zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie smaczniejsze, ale też przed obiadem wystarczy je tylko wstawić do piekarnika, odczekać trochę czasu i danie gotowe.

Soczysty kurczak, z niebotycznie chrupiącą skórką — mamy patent mistrzów

Składniki:

  • ok. 1 kg ud, udzików lub pałek kurczaka

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej

  • 1 łyżka majeranku

  • kawałek masła (ok. 3 dag)

Przygotowanie kurczaka

Mięso kurczaka oczyść z resztek piór, opłucz w zimnej wodzie, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Umieść w żaroodpornym naczyniu.

Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę. Wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką.

Przygotowaną marynatą posmaruj porcje kurczaka. Przykryj je pokrywą lub folią spożywczą i odstaw na co najmniej 4 godziny w chłodne miejsce.

Po tym czasie kurczaka posyp majerankiem, obłóż plasterkami masła. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz kurczaka ok. 70 minut.

Upieczone mięso pozostaw na ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku. Dzięki temu zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą.

Wskazówka: Kurczaka możesz też upiec w rękawie do pieczenia. Po zawiązaniu końców rękawa, zrób w jego górnej części kilka otworków, tak by mogło się z niego wydostawać powietrze.

Jeśli szukasz innych inspiracji na dania z kurczaka, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na skrzydełka w chrupiącej panierce , a także na pierś kurczaka w cieście francuskim .

marynata
marynata

Źródło zdjęcia: canva/iquacu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia doroty

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy