Zalety soku z imbiru
Imbir bez problemu znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Zalety niepozornej rośliny doceniamy szczególnie jesienią i zimą, ponieważ jest on niezwykle popularnych dodatkiem do herbat, syropów i naparów .
Roślina ma silne działanie przeciwzapalne , dlatego warto po nią sięgać szczególnie przy sezonowych infekcjach. A to nie koniec jej zalet! Okazuje się, że może ona również całkiem wyeliminować pewien krępujący problem, więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
O ile pozostałe napoje z dodatkiem imbiru są charakterystyczne dla chłodniejszych miesięcy, to sok z niego z powodzeniem możemy pić cały rok . Powód? Pobudza lepiej niż kawa , dlatego może być doskonałą alternatywą dla słynnej małej czarnej!
Zalety soku z imbiru!
Tak jak wspominaliśmy, po sok z imbiru szczególnie warto sięgnąć rano . Nie tylko doda nam energii, ale również wzmocni on naszą odporność ! Napój wspomaga również naszą koncentrację i zwiększa wydajność umysłową .
Sok z imbiru również doskonałą propozycją dla wszystkich osób, które są aktywne fizycznie. Dawka napoju po wielogodzinnym treningu szybciej pomoże uporać się ze zmęczeniem , a przy tym wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej .
W jaki sposób wykonać napój? Poniżej podajemy prosty przepis na sok z imbiru.
Przepis na sok z imbiru
Składniki:
-
50 g imbiru
-
3 jabłka
-
2 cytryny
-
50 g kłącza świeżego imbiru,
Sposób wykonania:
Umyj jabłka oraz imbir, a cytrynę obierz ze skórki. Wszystkie składniki pokrój na niewielki kawałki i wrzucaj na przemian do sokowirówki. Przelej powstały sok do butelki i trzymaj ją w lodówce maksymalnie przez tydzień.
Smak napoju możesz wzmocnić m.in. ziarenkami kardamonu .
Pomimo niewątpliwych zalet imbiru istnieją jednak pewne przeciwskazania do spożywania tej rośliny. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: surojadek/ marketbio
undefined