Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Czekając na pierwsze nowalijki, sięgnijmy po kapustę pekińską. Mało kto wie, że należy ona do jednych z najzdrowszych warzyw. Dlaczego warto ją jeść?
Zalety kapusty pekińskiej
Niedoceniana kapusta pekińska ma ogrom cennych właściwości. Po pierwsze warzywo posiada działania antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo jak podaje portal Poradnik Zdrowie, jej spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Warzywo z powodzeniem mogą spożywać osoby, które znajdują się na diecie. Powód? Zawiera ono niewiele kalorii - w jej 100 gramach znajduje się jedynie 40 kcal.
Kapusta pekińska jest również cennych źródłem odpowiadającej za podnoszenie naszej odporności witaminy C. Znajdziemy w niej również żelazo oraz szczególnie ważny dla kobiet w ciąży - kwas foliowy.
W jaki sposób wykorzystać w kuchni kapustę pekińską? Na początek warto zacząć od pysznej surówki, która z pewnością urozmaici nasz obiad!
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej - przepis
Składniki:
1 główka kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 jabłko
0,5 selera
1 cytryna
3 łyżki oliwy
cukier sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Na początek przygotuj sos. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz do smaku, a następnie wlej oliwę i zmiksuj ze sobą wszystkie składniki. Następnie zajmij się przygotowaniem warzyw. Poszatkuj kapustę pekińską, a obraną marchew, selera i jabłko pokrój na tzw. zapałkę.
W dużej misce połącz kapustę z pozostałymi warzywami i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Odstaw surówkę na godzinę do lodówki. Danie będzie pasować zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich.
Szukasz innych pomysłów na pyszne surówki? Polecamy rewelacyjny przepis na surówkę z białej kapusty oraz z marchewki i chrzanu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poradnik zdrowie/ żywienie.abczdrowie.pl/ beszamel.se.pl