Smakosze.pl
kapusta pekińska

Pixabay /allybally4b

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

1 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Surówka jest ważnym elementem każdego obiadu. Starannie dobrana kompozycja warzyw nie tylko rozpieści nasze kubki smakowe, ale również doda nam witamin i składników odżywczych. Dzisiaj polecamy smaczną i niezwykłe łatwą w wykonaniu su

Czekając na pierwsze nowalijki, sięgnijmy po kapustę pekińską. Mało kto wie, że należy ona do jednych z najzdrowszych warzyw. Dlaczego warto ją jeść?

Zalety kapusty pekińskiej

Niedoceniana kapusta pekińska ma ogrom cennych właściwości. Po pierwsze warzywo posiada działania antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo jak podaje portal Poradnik Zdrowie, jej spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca.

Warzywo z powodzeniem mogą spożywać osoby, które znajdują się na diecie. Powód? Zawiera ono niewiele kalorii - w jej 100 gramach znajduje się jedynie 40 kcal.

Kapusta pekińska jest również cennych źródłem odpowiadającej za podnoszenie naszej odporności witaminy C. Znajdziemy w niej również żelazo oraz szczególnie ważny dla kobiet w ciąży - kwas foliowy.

W jaki sposób wykorzystać w kuchni kapustę pekińską? Na początek warto zacząć od pysznej surówki, która z pewnością urozmaici nasz obiad!

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej - przepis

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej

  • 1 marchewka 

  • 1 jabłko

  • 0,5 selera

  • 1 cytryna

  • 3 łyżki oliwy

  • cukier sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj sos. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz do smaku, a następnie wlej oliwę i zmiksuj ze sobą wszystkie składniki. Następnie zajmij się przygotowaniem warzyw. Poszatkuj kapustę pekińską, a obraną marchew, selera i jabłko pokrój na tzw. zapałkę.

W dużej misce połącz kapustę z pozostałymi warzywami i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Odstaw surówkę na godzinę do lodówki. Danie będzie pasować zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich.

Szukasz innych pomysłów na pyszne surówki? Polecamy rewelacyjny przepis na surówkę z białej kapusty oraz z marchewki i chrzanu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnik zdrowie/ żywienie.abczdrowie.pl/ beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >