Smakosze.pl
Imbir nie dla każdego

margouillatphotos, Getty Images Pro, egal, Getty Images Pro, pilipphoto, Getty Images Pro

Przeciwwskazania do spożywania imbiru, czosnku i kurkumy

17 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Imbir, kurkuma i czosnek zawierają liczne substancje, których właściwości pozwalają zachować zdrowie. Wystarczy, że każdego dnia spożyjesz miksturę przyrządzoną z tych składników, a Twoje ciało będzie pełne wigoru. Niestety, nie każdy może p

Imbir jest rośliną, która zastosowań w medycynie ma bez liku. Podobna sytuacja jest z kurkumą i czosnkiem - te trzy rośliny wypełnione są po brzegi wartościami odżywczymi, których spożycie może przyczynić się do polepszenia stanu zdrowia oraz kondycji

Niestety, nie każdy może czerpać z nich pełnymi garściami. Szczególną ostrożność powinni zachować chorujący na przewlekłe choroby, wymagający stałego dopływu silnych leków. Spożycie powyższych roślin może wejść w interakcje z lekami, co ma szansę na wywołanie negatywnych efektów. 

Imbir i inne nie dla każdego

Imbir świetnie sprawdza się jako lekarstwo na przeróżne niedogodności ze strony żołądka. Wyciąg z korzenia można znaleźć w naturalnych lekach na chorobę lokomocyjną. Wykorzystywany jest także jako środek dezynfekujący podczas infekcji górnych dróg oddechowych.

Niestety, jeśli cierpisz na nadprodukcje kwasu żołądkowego lub wrzody, zdecydowanie odradzamy przyjmowanie imbiru. Roślina ta może wzmocnić dolegliwości, co przełożyć się może nawet na konieczność wizyty u specjalisty. 

Kurkuma podobnie jak imbir pobudza układ trawienny do pracy, działa odkażająco, wzmacnia odporność i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które skutecznie radzą sobie z komórkami nowotworowymi. Specjaliści prowadzą także badania, potwierdzające obniżanie przez kurkumę poziomu cholesterolu i cukru we krwi. 

Jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew, preparaty obniżające poziom kwasu żołądkowego, czy medykamenty przeznaczone do leczenia cukrzycy. W każdym z tych przypadków kurkuma reaguje z lekami, zmieniając ich działanie, co może wywołać niekontrolowane efekty.

Chcesz poznać więcej porad, które znacznie usprawnią proces przygotowywania posiłków? W tym tekście zdradzamy jak przygotować najlepszą sałatkę jarzynową od Magdy Gessler. Ten artykuł poświęcony został z kolei metodzie na rozwiązanie problemu podczas obierania jajek ze skorupki. 

Czosnek, podobnie jak powyższe rośliny, sprawdza się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, problemach z jelitami czy odpornością. Ząbki wspomagają rozwój naturalnej flory bakteryjnej w jelitach, z tego powodu jest doskonałym probiotykiem. 

Jak czytamy na portalu porady.interia.pl, czosnek także nie nadaje się dla każdego. Okazuje się, że ze względu na silne działanie nie powinny go spożywać młode mamy karmiące piersią oraz dzieci poniżej 1. roku życia. Dodatkowo badania wykazują, że ta roślina może wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew - czytamy w artykule Interii. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >