Sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Smakiem i aromatem przebijają schabowe
Przedstawiamy sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Trzeba przyznać, że smakiem i aromatem przebijają schabowe, a są niezwykle proste do zrobienia. Przygotujecie je z filetów rybnych, które po posiekaniu trzeba wymieszać z kilkoma dodatkami i usmażyć. Niezwykły, pyszny obiad będzie gotowy w 30 minut.
Uwielbiamy kotlety za łatwość ich przygotowania i smak. W polskiej kuchni prym wiedzie schabowy i kotlety mielone. Jednak pomysłów na kotlety jest o wiele więcej. Jeden z nich prezentujemy poniżej. Są nim siekane kotlety rybne z warzywami. Idealnie smakują i apetycznie wyglądają.
Przepis na siekane kotlety z rybą
Składniki:
-
40 dag filetów rybnych, np. z dorsza, morszczuka
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1 jajko
-
2-3 łyżki majonezu
-
1 łyżka tartej bułki
-
mielona papryka
-
sól, pieprz
-
pół czerwonej papryki
-
mała cebula
-
natka pietruszki
-
olej do smażenia
Przygotowanie rybnych kotletów
Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, oczyść z nawet najmniejszych ości. Pokrój w niewielką kostkę.
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, majonez i tartą bułkę. Wymieszaj gładkie ciasto, dopraw je papryką, solą i pieprzem.
Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
Do przygotowanego ciasta dodaj rozdrobnioną rybę oraz paprykę, cebulę i natkę. Wymieszaj składniki.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje masy rybno-warzywnej, spłaszcz kotlety. Smaż, aż będą z obu stron rumiane.
Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i z dużą porcją surówki.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rybę smażoną bez panierki , a także na rybę pieczoną w śmietanie .
Źródło zdjęcia: canva/Galembeck
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Źródło: dankapichci, blogzapetytem