Smakosze.pl Przepisy Sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Smakiem i aromatem przebijają schabowe
canva/YelenaYemchuk

Sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Smakiem i aromatem przebijają schabowe

20 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przedstawiamy sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Trzeba przyznać, że smakiem i aromatem przebijają schabowe, a są niezwykle proste do zrobienia. Przygotujecie je z filetów rybnych, które po posiekaniu trzeba wymieszać z kilkoma dodatkami i usmażyć. Niezwykły, pyszny obiad będzie gotowy w 30 minut.

Uwielbiamy kotlety za łatwość ich przygotowania i smak. W polskiej kuchni prym wiedzie schabowy i kotlety mielone. Jednak pomysłów na kotlety jest o wiele więcej. Jeden z nich prezentujemy poniżej. Są nim siekane kotlety rybne z warzywami. Idealnie smakują i apetycznie wyglądają.

Przepis na siekane kotlety z rybą

Składniki:

  • 40 dag filetów rybnych, np. z dorsza, morszczuka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka tartej bułki

  • mielona papryka

  • sól, pieprz

  • pół czerwonej papryki

  • mała cebula

  • natka pietruszki

  • olej do smażenia

Przygotowanie rybnych kotletów

Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, oczyść z nawet najmniejszych ości. Pokrój w niewielką kostkę.

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, majonez i tartą bułkę. Wymieszaj gładkie ciasto, dopraw je papryką, solą i pieprzem.

Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.

Do przygotowanego ciasta dodaj rozdrobnioną rybę oraz paprykę, cebulę i natkę. Wymieszaj składniki.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje masy rybno-warzywnej, spłaszcz kotlety. Smaż, aż będą z obu stron rumiane.

Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i z dużą porcją surówki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rybę smażoną bez panierki , a także na rybę pieczoną w śmietanie .

filety rybne
filety rybne

Źródło zdjęcia: canva/Galembeck

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dankapichci, blogzapetytem

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy