Ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji. Wychodzi idealnie soczysta
Co przygotować na obiad? Nasza propozycja to ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji. Danie wychodzi idealnie soczyste, smaczne i sycące. Z pewnością posmakuje całej rodzinie. Podajcie do niego ziemniaki lub ryż, a także dużą porcję surówki.
Jeśli chodzi o rybę obiadową, w naszej kuchni przeważa jej wersja smażona. Jednak o wiele lżejsza i zdrowsza jest ryba z piekarnika. Właśnie taką poleca siostra Anastazja. Zapieka ją pod śmietaną, dzięki czemu danie jest soczyste i aksamitne w smaku.
Ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji
Składniki:
50 dag filetów rybnych
przyprawa do ryby
2 łyżki masła
olej do smażenia
200 g śmietanki kremówki 30 proc.
5 dag żółtego sera
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie ryby pieczonej w śmietanie
Rybę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na porcje. Oprósz przyprawą do ryb i obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim kawałki ryby. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ułóż w nim porcje ryby.
Śmietankę wymieszaj ze startym serem i posiekanym koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Naczynie z rybą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. C i piecz ok. 15 minut.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na dania z ryb. Poznajcie recepturę na hiszpański omlet z ryby, a także na rybę zapiekaną z warzywami.
Źródło zdjęcia: canva/ma-no
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy? Nic się nie zmarnuje
Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Cudowna zupa w 40 minut
Źródło: czteryfajery, beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram