Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji. Wychodzi idealnie soczysta
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.03.2022 22:48

Ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji. Wychodzi idealnie soczysta

siostra Anastazja, ryba w śmietanie
screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/g215

Co przygotować na obiad? Nasza propozycja to ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji. Danie wychodzi idealnie soczyste, smaczne i sycące. Z pewnością posmakuje całej rodzinie. Podajcie do niego ziemniaki lub ryż, a także dużą porcję surówki.

Jeśli chodzi o rybę obiadową, w naszej kuchni przeważa jej wersja smażona. Jednak o wiele lżejsza i zdrowsza jest ryba z piekarnika. Właśnie taką poleca siostra Anastazja. Zapieka ją pod śmietaną, dzięki czemu danie jest soczyste i aksamitne w smaku.

Ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji

Składniki:

  • 50 dag filetów rybnych

  • przyprawa do ryby

  • 2 łyżki masła

  • olej do smażenia

  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc.

  • 5 dag żółtego sera

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie ryby pieczonej w śmietanie

Rybę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na porcje. Oprósz przyprawą do ryb i obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim kawałki ryby. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ułóż w nim porcje ryby.

Śmietankę wymieszaj ze startym serem i posiekanym koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Naczynie z rybą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. C i piecz ok. 15 minut.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na dania z ryb. Poznajcie recepturę na hiszpański omlet z ryby, a także na rybę zapiekaną z warzywami.

filety rybne
filety rybne

Źródło zdjęcia: canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czteryfajery, beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram