Smakosze.pl Porady Sposób na pozbycie się pestycydów z owoców
pixabay/pexel

Sposób na pozbycie się pestycydów z owoców

12 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Owoce hodowane przez rolników, często są pryskane pestycydami - ułatwiają one uprawę, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób czy eliminując niechciane szkodniki i chwasty. Jak najlepiej się ich pozbyć? Jeden ze sposobów polega na połączeniu wody, sody oczyszczonej, octu oraz pestek grejpfruta.

Owoce stanowią ważny element naszej codziennej diety. Dostarczają nam energii przy pomocy węglowodanów, minerałów, witamin oraz wiele innych substancji korzystnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Niestety współcześni hodowcy regularnie posiłkują się pestycydami, które zabijają niechciane organizmy żywe na polach uprawnych, a także znacznie zwiększają plony. Dla człowieka nie są jednak zdrowe.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Owoce bez pestycydów - jak je z nich oczyścić?

Jeden ze sposobów polega na połączeniu 4 składników: octu, sody oczyszczonej, wody oraz wyciąg z pestek grejpfruta. Cały przepis jest banalnie prosty, produkty można kupić w każdym sklepie, a jego działanie jest wyjątkowo silne.

Proporcje na specyfik są następujące: 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta, jedna łyżka sody oczyszczonej, szklanka octu oraz szklanka wody. Każde z nich wymieszaj w naczyniu, a następnie przelej do rozpylacza.

Użycie również jest wyjątkowo banalne. Trzeba jedynie spryskać środkiem kupione produkty i odstawić je na godzinę. Po tym czasie należy opłukać je pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i gotowe.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Usuwanie pestycydów za pomocą kwaśnych i zasadowych roztworach

Przygotowanie roztworu kwaśnego to kolejne łatwe zajęcie. Na 1 litr wody wlej pół szklanki octu lub wsyp 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Wymieszaj całość bardzo dokładnie, a następnie przelej do dużej miski w zlewie kuchennym.

Wrzuć do płynu owoce, które chcesz oczyścić i płucz je przez kilka minut. Potem wylej z miski roztwór, obmyj owoce czystą wodą kolejne kilka minut i osusz ręcznikiem papierowym . Po wszystkim możesz zabierać się za jedzenie.

Roztwór zasadowy wytwarza się z połączenia 1 litra wody i jednej czubatej łyżki sody oczyszczonej. Reszta procesu jest taka sama jak w kwaśnej kąpieli. Aby zwiększyć skuteczność czyszczenia, zastosuj obie czynności.

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T142032.611
Pomarańcza w wodzie

Źródło: Liens, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziecisawazne.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy