Smakosze.pl Przepisy Sposób na przygotowanie tradycyjnego kwasu chlebowego domowymi sposobami
canva/Pretti, Getty Images

Sposób na przygotowanie tradycyjnego kwasu chlebowego domowymi sposobami

7 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kwas chlebowy jest dzisiaj dość zapomnianym napojem, choć jeszcze kilkanaście lat temu można było napić się go praktycznie wszędzie. Jeśli tęsknisz do jego smaku, niżej pokazujemy, jak zabrać się za jego przygotowanie. Gdy weźmiesz pierwszy łyk, od razu poczujesz ogromną ulgę - kwas chlebowy lepiej gasi pragnienie od Coca-coli.

Kwas chlebowy jest prostym sposobem na wykorzystanie zleżałego chleba razowego, który w innym wypadku wylądowałby w koszu na śmieci. Po fermentacji uzyskuje się z niego pyszny i orzeźwiający napój, który ma dużo bąbelków i charakterystyczny smak.

Oczywiście w sklepach dostępne są gotowe kwasy chlebowe, jednak często wypełnione są substancjami konserwującymi i inną chemią, dlatego zdrowiej i smaczniej jest wykonać go własnoręcznie. Z poniższym przepisem zadanie to nie będzie ani trochę skomplikowane czy męczące.

Przepis na kwas chlebowy

Składniki:

  • 1,5 kg chleba razowego

  • 5 l wody

  • 50 g drożdży

  • kilka łyżek cukru

  • garść rodzynek

Zacznij od przygotowania chleba. Jeśli używasz świeżego bochenka, pokrój ko na kromki i podpiecz w piekarniku, aż stanie się suchy. Stary chleb (sprawdź, czy nie ma pleśni) wystarczy pokroić na mniejsze kawałki.

Do dużego naczynia wsyp chleb, cukier i świeże pokruszone drożdże. Zalej całość przegotowaną i ostudzoną wodą. Dokładnie wymieszaj zawartość naczynie, przykryj je i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na około 3 dni.

Po tym czasie odcedź napój od chleba przez sitko lub gazę do sera. Przelej kwas chlebowy do butelek, do każdej wrzuć po kilka rodzynek i szczelnie je zakręć. Tak przygotowany zakwas jest gotowy do picia i może być przechowywany w lodówce maksymalnie 10 dni.

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny napój na bazie soku z cytryny. Ten tekst poświęcony został coraz większym cenom pieczywa w sklepach.

Kwas chlebowy

Źródło zdjęcia: canva/SMarina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy