Smutne doniesienia o cenach pieczywa
Pieczywo kupowane jest przez nas praktycznie każdego dnia, dlatego z niepokojem patrzy się na obecne ceny chleba czy bułek. Niestety, jeśli ktoś oczekiwał pozytywnych zmian, nie mamy dobrych wieści. Portal money.pl skontaktowała się z Piekarnią Kuźmiuk w Lublinie - w czasie rozmowy właściciele mówią, że "tak się działać nie da".
Pieczywo towarzyszy nam przy wielu posiłkach, choć najczęściej przygotowujemy przy jego pomocy kanapki. Przez dłuższy czas mogliśmy cieszyć się chlebami w stosunkowo niskiej cenie. Obecnie wszystko się zmienia.
Prognozy cen gazu na nowy rok dla przedsiębiorców spowodowały, że wielu z nich zaczęło martwić się o swoje biznesy. Swoje dołożyły także podwyżki cen energii elektrycznej - te również są znacznie wyższe dla firm.
Dlaczego pieczywo jest takie drogie?
Pytanie to zadaje sobie z pewnością wielu klientów, którzy nagle zauważają, że bochenki chleba są droższe niż jeszcze przed kilkoma miesiącami. - Nowa taryfa na gaz. Podwyżka dla nas 887 proc. Prosimy nie pytać nas w najbliższym czasie, dlaczego pieczywo zdrożało. Co dalej? Myślimy - napisano w poście opublikowanym przez Piekarnię Kuźmiuk.
Redakcja portalu money.pl skontaktowała się z właścicielami Piekarni Kuźmiuk, najstarszej piekarni w Lublinie, którzy niedawno opublikowali taryfę za gaz, jaką ostatnio im zaproponowano. Takie stawki sprawią, że cena pieczywa znacznie się powiększy.
- Jeżeli nic się nie zmieni, to nie mogę powiedzieć nic poza tym, że tak się dalej działać nie da. I szkoda ogromna, że mimo iż dziadek i ojciec przetrwali straszne lata 40., stalinizm, tata prowadził firmę 50 lat i nie dał się PRL-owi, domiarom, reglamentacjom itd., to my nie przetrwamy "dobrej zmiany" - mówi Katarzyna Goławska, współwłaścicielka Piekarni Kuźmiuk.
Inne obciążenia
Poza gazem dużym problemem jest także prąd, którego zużycie w miejscach takich jak piekarnia, potrafi być ogromne. Przedsiębiorcy obawiają się, że niedługo będą musieli wybierać pomiędzy zapłatą za rachunki, a pensją dla swoich pracowników.
- Tradycyjne pieczywo, które nie jest odpiekane, a wypiekane, pochłania ogromne ilości energii. Jedyny sposób, w jaki klienci mogą pomóc, to kupowanie codziennego pieczywa właśnie w takich małych, lokalnych piekarniach - zachęca Katarzyna Goławska. Dodatkowo Goławska narzeka na zmiany wynikające z Nowego Ładu, które godzą nie tylko w nią i firmę, lecz również jej pracowników.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, który gatunek herbaty jest najzdrowszy. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na rozgrzewającą, poranną kawę z kurkumą i goździkami.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: money