Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis
Poznaj doskonały sposób na pyszną, młodą cebulkę konserwową z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gorczycy. Cebulki są gotowe już po kilku godzinach, a im dłużej marynują się w aromatycznych przyprawach, tym ich smak jest jeszcze lepszy.
Młode cebulki to nie tylko pyszny dodatek do twarożku, sałatek i innych dań. Przygotujesz z nich rewelacyjne przetwory do słoików, które zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Małe cebulki konserwowe zachwycą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.
Cebula konserwowa jest świetnym dodatkiem do mięs, sałatek i do zimnej płyty. W cebulce nie może zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu i gorczycy. To one nadają smak i aromat.
Cebule są gotowe już po kilku godzinach, jednak najlepszy smak uzyskasz po kilku dniach, kiedy warzywo nieco zmięknie i dokładnie najdzie przyprawami i zalewą. Cebuli konserwowe koniecznie pasteryzuj, dzięki czemu zachowają świeżość i smak na długo.
Młoda cebulka konserwowa
Składniki na 2 duże słoiki:
-
30 młodych cebulek zielonych
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
10 ziaren pieprzu czarnego
-
2 łyżeczki ziaren gorczycy
-
4 liście laurowe
-
2 łyżki soli
-
2 łyżki cukru
-
250 ml octu jabłkowego
-
750 ml wody
Jak zrobić cebulkę konserwową?
Słoiki umyj i wyparz, następnie poukładaj do nich umyte i obrane cebulki. Do każdego słoika włóż również po 5 ziaren pieprzu, po 2 liście laurowe, po łyżeczce ziaren gorczycy i po 3 ziarna ziela angielskiego.
Wodę zagotuj z octem, następnie dodaj cukier i sól i gotuj, aż przyprawy się rozpuszczą. Gorącą zalewę przelej do słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez około 20 minut, następnie odstaw do przestygnięcia i wstaw do spiżarni. Cebula będzie gotowa po kilku godzinach.
Na zimę przygotuj również paprykę konserwową, będzie pysznym dodatkiem obiadowym i do sałatek- tu poznasz prosty przepis Kuronia na wyśmienitą paprykę konserwową .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy.pl