Wyśmienita papryka konserwowa według przepisu Kuronia
Marzy wam się aromatyczny dodatek do obiadu lub smaczna zakąska? Proponujemy przygotować paprykę konserwową według przepisu Kuronia. Jest wyśmienita w smaku, bo niezbyt octowa i przyjemnie twardawa. Z pewnością przypadnie wam do gustu.
Choć to może nie szczyt paprykowego sezonu, to gdy trafi wam się to warzywo po promocyjnej cenie, kupcie go trochę więcej. Jest niezwykle zdrowe, doskonale smakuje na przekąskę, można je kroić na kanapki, dodawać do zapiekanek i potraw duszonych.
Można też zrobić z niego chociaż 1-2 słoiki pysznego przetworu. Jakiego? Za Jakubem Kuroniem namawiamy do zrobienia papryki konserwowej. To warzywo idealnie nadaje się do marynowania, bo dobrze komponuje się z niewielkim dodatkiem octu oraz z przyprawami.
Przepis Kuronia na marynowaną paprykę
Składniki na 3 słoiki 0,5 l:
1 kg kolorowej papryki
6 liści laurowych
2 łyżeczki gorczycy
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
na zalewę:
3/4 l wody
3 łyżki cukru
niepełna łyżeczka soli
1/2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
2 łyżki oleju
Przygotowanie marynowanej papryki
Papryki dokładnie umyj, wytrzyj. Każdą przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białe błonki. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na 3-4 kawałki.
Do wyparzonych słoików włóż po trochu przypraw, a potem napełnij je ciasno kawałkami papryki.
Na zalewę wodę wlej do rondelka. Dodaj cukier i sól, zagotuj. Dodaj ocet i olej, ponownie zagotuj.
Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach. Dopilnuj, by warzywo znajdowało się pod zalewą. Słoiki dokładnie zakręć.
Po ok. tygodniu papryka jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcesz ją dłużej przechowywać, pasteryzuj ją ok. 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sos paprykowy do słoików, a także na paprykę po chorwacku.
Źródło zdjęcia: canva/Sanil Photography Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: kuron