Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki
Gołąbki w sosie pomidorowym to klasyczne danie kuchni polskiej, które doczekało się już wielu interpretacji. Tym razem prezentujemy wam recepturę Jakuba Kuronia, który pyszny mięsno-ryżowy farsz zawinął w liście kapusty włoskiej.
Kapusta sprawdzi się w przygotowaniu wielu potraw . Z pewnością zasmakują ci też nasze kotlety ziemniaczane z dodatkiem kapusty . Warte uwagi są również pyszne pierogi z kapustą i serem, które przygotujesz według tego przepisu .
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fantastyczne gołąbki Jakuba Kuronia
Składniki na 10 gołąbków:
-
główka kapusty włoskiej 1,5 kg
-
800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka
-
1 duża cebula
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
3 ząbki czosnku
-
100 g białego ryżu ugotowanego „al dente”
-
1 łyżka suszonego majeranku
-
1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
-
sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
-
30 g masła
-
1 łyżka mąki pszennej
-
250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego
-
500 g przecieru pomidorowego
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie gołąbków:
Zaczynamy od oczyszczenia kapusty włoskiej. Odrywamy kilka wierzchnich liści, które zazwyczaj są twarde i gorzkawe , a następnie wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy z łupiny.
Kapustę oparzamy we wrzątku , główkę umieszczając wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach liście powinny łatwo odchodzić. Po wyjęciu z garnka warto zahartować je w wodzie z lodem. Dzięki temu zachowają swój intensywny zielony kolor.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze około minuty. Zawartość patelni odstawiamy do przestudzenia.
Z liści kapuścianych wycinamy grubsze „nerwy” i wyrównujemy ich dolną część. Do dużej miski wkładamy mięso mielone i ugotowany ryż, dodajemy majeranek. Następnie wrzucamy przestudzoną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprze i dokładnie łączymy składniki masy . Każdy liść wypełniamy farszem i zwijamy gołąbki, dość mocno ściskając kapustę. Na dno garnka wkładamy kilka podgotowanych liści, a następnie układamy gołąbki warstwami, na koniec przykrywając je pozostałymi liśćmi kapusty . Zalewamy bulionem z gotowania kapusty i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty, czyli około 40-50 minut.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy 250 ml wywaru z gotowania gołąbków i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika na minimum.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem w zależności od smaku wyjściowego użytych pomidorów . Gotowym sosem polewamy ułożone na talerzu gołąbki. Jeśli lubimy zioła, możemy dodać do niego koperek lub natkę pietruszki. Doskonale podkreślą one delikatny smak pomidorów.
Źródło zdjęcia: canva/ fotokris
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuron