Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki
canva/fotokris/eastnews

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

18 września 2021

Gołąbki w sosie pomidorowym to klasyczne danie kuchni polskiej, które doczekało się już wielu interpretacji. Tym razem prezentujemy wam recepturę Jakuba Kuronia, który pyszny mięsno-ryżowy farsz zawinął w liście kapusty włoskiej.

Kapusta sprawdzi się w przygotowaniu wielu potraw . Z pewnością zasmakują ci też nasze kotlety ziemniaczane z dodatkiem kapusty . Warte uwagi są również pyszne pierogi z kapustą i serem, które przygotujesz według tego przepisu .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fantastyczne gołąbki Jakuba Kuronia

Składniki na 10 gołąbków:

  • główka kapusty włoskiej 1,5 kg

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g białego ryżu ugotowanego „al dente”

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 30 g masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego

  • 500 g przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie gołąbków:

Zaczynamy od oczyszczenia kapusty włoskiej. Odrywamy kilka wierzchnich liści, które zazwyczaj są twarde i gorzkawe , a następnie wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy z łupiny.

Kapustę oparzamy we wrzątku , główkę umieszczając wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach liście powinny łatwo odchodzić. Po wyjęciu z garnka warto zahartować je w wodzie z lodem. Dzięki temu zachowają swój intensywny zielony kolor.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze około minuty. Zawartość patelni odstawiamy do przestudzenia.

Z liści kapuścianych wycinamy grubsze „nerwy” i wyrównujemy ich dolną część. Do dużej miski wkładamy mięso mielone i ugotowany ryż, dodajemy majeranek. Następnie wrzucamy przestudzoną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprze i dokładnie łączymy składniki masy . Każdy liść wypełniamy farszem i zwijamy gołąbki, dość mocno ściskając kapustę. Na dno garnka wkładamy kilka podgotowanych liści, a następnie układamy gołąbki warstwami, na koniec przykrywając je pozostałymi liśćmi kapusty . Zalewamy bulionem z gotowania kapusty i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty, czyli około 40-50 minut.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy 250 ml wywaru z gotowania gołąbków i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika na minimum.

Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem w zależności od smaku wyjściowego użytych pomidorów . Gotowym sosem polewamy ułożone na talerzu gołąbki. Jeśli lubimy zioła, możemy dodać do niego koperek lub natkę pietruszki. Doskonale podkreślą one delikatny smak pomidorów.

gołąbki
gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/ fotokris

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy