Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową. Szybka, tania, smaczna
Zupa pieczarkowa jest jedną ze smaczniejszych i wyjątkowo sycących kompozycji. Przepis Ani Starmach pozwoli ją wam przyrządzić wyjątkowo sprawnie. Zwłaszcza jeśli macie pod ręką gotowy bulion warzywny. Koniecznie spróbujecie tej zupy — jej smak was zachwyci.
Zupa pieczarkowa jest wyjątkowo aromatycznym daniem, które bez problemu przyrządzicie w mniej niż godzinę. Podobnie jak pomidorową czy ogórkową , można ja przygotować na różne sposoby. Z przepisem Ani Starmach zrobicie jej najprostszą, zabielaną śmietaną wersję. Skusicie się?
Przepis na zupę pieczarkową według Ani Starmach
Składniki:
-
600 g pieczarek
-
1,2 litra bulionu warzywnego
-
ćwiartka selera korzeniowego
-
4 większe ziemniaki
-
1 średnia cebula
-
1 mała marchewka
-
1 niewielki korzeń pietruszki
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
70 ml gęstej śmietany 18%
-
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, kroimy je w ćwiartki. Grzyby podsmażamy na dobrze rozgrzanej łyżce oleju i przenosimy do miseczki. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę.
Cebule obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy pozostały olej i wrzucamy cebulę . Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, chwilę przesmażamy na niedużym ogniu.
Wrzucamy pokrojone warzywa i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut, a następnie dodajemy pieczarki. Podgrzewamy jeszcze przez kwadrans. Śmietanę hartujemy odrobiną zupy. Łączymy ją z zawartością garnka. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego.
Wskazówka: jeśli zamienicie śmietanę na produkt sojowy, zupa będzie w pełni roślinna. Prosty patent sprawi, że będziecie mogli zaserwować to danie osobom na diecie wegańskiej.
Źródło zdjęcia: canva/russaquarius
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
-
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: aniastarmach Zapraszamy na nasz Instagram