Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową. Szybka, tania, smaczna
canva/lenazap; Pawel Wodzynski/East News

Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową. Szybka, tania, smaczna

26 marca 2022

Zupa pieczarkowa jest jedną ze smaczniejszych i wyjątkowo sycących kompozycji. Przepis Ani Starmach pozwoli ją wam przyrządzić wyjątkowo sprawnie. Zwłaszcza jeśli macie pod ręką gotowy bulion warzywny. Koniecznie spróbujecie tej zupy — jej smak was zachwyci.

Zupa pieczarkowa jest wyjątkowo aromatycznym daniem, które bez problemu przyrządzicie w mniej niż godzinę. Podobnie jak pomidorową czy ogórkową , można ja przygotować na różne sposoby. Z przepisem Ani Starmach zrobicie jej najprostszą, zabielaną śmietaną wersję. Skusicie się?

Przepis na zupę pieczarkową według Ani Starmach

Składniki:

  • 600 g pieczarek

  • 1,2 litra bulionu warzywnego

  • ćwiartka selera korzeniowego

  • 4 większe ziemniaki

  • 1 średnia cebula

  • 1 mała marchewka

  • 1 niewielki korzeń pietruszki

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 70 ml gęstej śmietany 18%

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, kroimy je w ćwiartki. Grzyby podsmażamy na dobrze rozgrzanej łyżce oleju i przenosimy do miseczki. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę.

Cebule obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy pozostały olej i wrzucamy cebulę . Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, chwilę przesmażamy na niedużym ogniu.

Wrzucamy pokrojone warzywa i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut, a następnie dodajemy pieczarki. Podgrzewamy jeszcze przez kwadrans. Śmietanę hartujemy odrobiną zupy. Łączymy ją z zawartością garnka. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: jeśli zamienicie śmietanę na produkt sojowy, zupa będzie w pełni roślinna. Prosty patent sprawi, że będziecie mogli zaserwować to danie osobom na diecie wegańskiej.

Pożywna i smaczna zupa pieczarkowa
Pożywna i smaczna zupa pieczarkowa

Źródło zdjęcia: canva/russaquarius

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy