Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-15T211656.521

canva/afro

Przepyszna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

15 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zupa pomidorowa to absolutny szlagier, który bardzo często gości na naszych stołach. Latem warto postawić na jej cudowną sezonową wersję. W roli głównej: oczywiście pomidory, które chyba nigdy nie smakują tak wspaniale jak w sierpniu.

Zupa pomidorowa to jedno z tych dań, które przynajmniej raz w tygodniu goszczą na naszych stołach. Ilu szefów kuchni, tyle sposobów na jej przyrządzenie. Niedawno zdradzaliśmy Wam jak "pomidorówkę" gotuje Magda Gessler oraz Karol Okrasa. Dziś zachęcamy Was do przygotowania sezonowej wersji tego dania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych owoców

Składniki:

  • kilogram pomidorów

  • 1 cebula

  • 500 ml wywaru jarzynowego lub drobiowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 100 g makaronu

Projekt bez tytułu - 2021-08-15T192448.565

Wyjątkowy przepis na marynowane winogrona. Wielka konkurencja dla oliwek

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Do dużego garnka włóż pokrojone pomidory oraz cebulę. Zagotuj, przykryj i duś warzywa pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Przelej zupę przez sito do drugiego garnka i przetrzyj pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek i skórek. Dodaj do zupy bulion i zagotuj. Następnie dopraw ją solą i cukrem oraz wrzuć makaron, zagotuj.

Gotuj zupę pomidorową przez kilka lub kilkanaście minut, dopóki makaron będzie odpowiednio miękki, od czasu do czasu możesz ją zamieszać. Zupę możesz dodawać z samym makaronem lub np. ze śmietanką i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pasta jajeczna — śniadaniowy klasyk

Przepisy

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >
bułeczki

Przepisy

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Czytaj więcej >
karkówka pieczona

Przepisy

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Czytaj więcej >