Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Monika Dec
Monika Dec 15.08.2021 02:00

Przepyszna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Projekt bez tytułu - 2021-08-15T211656.521
canva/afro

Zupa pomidorowa to absolutny szlagier, który bardzo często gości na naszych stołach. Latem warto postawić na jej cudowną sezonową wersję. W roli głównej: oczywiście pomidory, które chyba nigdy nie smakują tak wspaniale jak w sierpniu.

Zupa pomidorowa to jedno z tych dań, które przynajmniej raz w tygodniu goszczą na naszych stołach. Ilu szefów kuchni, tyle sposobów na jej przyrządzenie. Niedawno zdradzaliśmy Wam jak "pomidorówkę" gotuje Magda Gessler oraz Karol Okrasa. Dziś zachęcamy Was do przygotowania sezonowej wersji tego dania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Składniki:

  • kilogram pomidorów

  • 1 cebula

  • 500 ml wywaru jarzynowego lub drobiowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 100 g makaronu

Sposób wykonania:

Do dużego garnka włóż pokrojone pomidory oraz cebulę. Zagotuj, przykryj i duś warzywa pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Przelej zupę przez sito do drugiego garnka i przetrzyj pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek i skórek. Dodaj do zupy bulion i zagotuj. Następnie dopraw ją solą i cukrem oraz wrzuć makaron, zagotuj.

Gotuj zupę pomidorową przez kilka lub kilkanaście minut, dopóki makaron będzie odpowiednio miękki, od czasu do czasu możesz ją zamieszać. Zupę możesz dodawać z samym makaronem lub np. ze śmietanką i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram