Smakosze.pl
Jak zrobić kompot z agrestu?

Canva (elena hramova, Getty Images)

Sprawdzony przepis na kompot z agrestu

29 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kompot z agrestu t kojarzy się niektórym z dzieciństwem i wakacjami u babci, dlatego warto przywołać te wspomnienia jak najszybciej, póki agrest jest jeszcze dostępny w sklepach. Domowy napój właśnie latem będzie smakować najlepiej, na pewno zachwyci smakiem.

Wyjątkowo kwaśno-słodki smak agrestu odróżnia go od innych owoców i sprawia, że przygotowany z niego kompot ma wyjątkowo oryginalny smak. Okrągłe jasnozielone owoce stają się coraz trudniej dostępne, dlatego jeśli tylko zauważymy je na bazarze, kupmy nieco większą ilość, by przygotować pyszny kompot także na jesienne i zimowe wieczory.

Owoce te są bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej, szczególnie właśnie w sezonie wakacyjnym. Dobrym pomysłem na wykorzystanie agrestu jest przygotowanie napoju, który w upalne dni szybko ugasi pragnienie, czyli kompotu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować kompot z agrestu?

Do przygotowania kompotu z agrestu, potrzebujemy:

  • 2 kg agrestu,

  • 250 g cukru,

  • 1,5 l wody.

Owoce myjemy i usuwamy z nich ogonki. Nakłuwamy agrest w kilku miejscach i wkładamy do dużego słoja tak, by wypełniały go do połowy.

Czy jajka zjedzone na noc mogą zaszkodzić?

Czy można jeść jajka na kolację?

CZYTAJ DALEJ

Zagotowujemy wodę z cukrem i zalewamy nią kilka wypełnionych słoików, które następnie szczelnie zamykamy.

Słoiki wstawiamy do dużego garnka w taki sposób, by nie stykały się ze sobą.

Do garnka nalewamy tyle wody, by przykrywała słoiki do 3/4 ich wysokości. Gdy woda się zagotuje, pasteryzujemy je przez 20 minut.

Ostudzone słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

Kompot z agrestu to dla wielu ulubiony napój z dzieciństwa

Kompot z agrestu to dla wielu ulubiony napój z dzieciństwa

Źródło: Canva (pixelshot)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram 

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >