Jagodzianki wg przepisu Ewy Wachowicz
Skorzystaj z sezonu na borówki i przygotuj chrupiące jagodzianki. Maślana przekąska świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i deser do popołudniowej kawy. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a efekty zachwycają.
Borówki to owoce, które zawierają wiele cennych składników. Dlatego też latem warto sięgać po nie jak najczęściej. To najlepszy moment, by wykorzystać je choćby jako składnik farszu do pierogów, czy też zrobić z nich smakowite dżemy.
Jeśli decydujesz się na zrywanie borówek w lesie, musisz jednak bardzo uważać. Łatwo bowiem pomylić je z wilczymi jagodami, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jagodzianki Ewy Wachowicz są proste w przygotowaniu
Z borówek można też jednak przygotować przepyszną przekąskę, którą zachwala nawet Ewa Wachowicz. Jagodzianki jej autorstwa nie mają sobie równych. Są bogato nadziewane borówkami i mają chrupiący, nieco maślany wierzch.
Choć ilość potrzebnych składników może niektórych przerazić, sam przepis nie jest skomplikowany i nawet laik powinien sobie z nim poradzić.
Jakich składników potrzeba do przygotowania jagodzianek Wachowicz?
Do przygotowania pysznych jagodzianek wg przepisu Ewy Wachowicz potrzebujesz:
550 g mąki
borówki świeże lub mrożone
pół szklanki soku z jagód/borówek
30 g świeżych drożdży
1 szklankę mleka
100 g masła
3 yżki cukru
2 jajka
łyżka cukru waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru pudru
Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki cukru pudru
50 g masła
Jak przygotować jagodzianki wg Ewy Wachowicz?
Rozpocznij do wlania mleka do garnka, następnie dodaj do niego masło oraz cukier i podgrzej całość.
Przesiej mąkę do miski, zrób w niej dołeczek i pokrusz drożdże. Do dołeczka wlej 3 łyżki ciepłego mleka i wymieszaj wszystko ze sobą. Przykryj powstałą masę i odstaw ją na jakiś czas.
Do drugiej miski wsyp mąkę krupczatkę i dodaj do niej masło i cukier puder. Następnie zamieszaj wszystko na kruszonkę, przykryj i wstaw do lodówki.
Znaczną część wody z borówek wlej do garnka, następnie dodaj do niej cukier puder i zagotuj całość. Z pozostałości wody rozpuść mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i wlej do soku w garnku. Doprowadź do powstania zawiesiny przypominającej kisiel. Wrzuć do niej borówki i wymieszaj.
Do mąki z zaczynem wbij jajka i dodaj parę kropel cukru wanilinowego. Wlej pozostałą część mleka z masłem i cukrem. Całość wymieszaj i wyrób dłońmi ciasto. Na koniec przykryj je i pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Źródło: Canva (pixelshot)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
źródło: o2.pl