Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Pokochają ją cała rodzina
canva/Proformabooks

Sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Pokochają ją cała rodzina

26 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Dzięki niemu z prostych składników wyczarujecie prawdziwy, włoski przebój. Bez wychodzenia do pizzerii czy zamawiania gotowca. Nasza pizza będzie o niebo lepsza od mrożonej i dorówna smakiem tej z dobrych knajp.

Pizza swą karierę we Włoszech rozpoczynała jako jedzenie ubogich. Robiło się ją bowiem z prostych składników, które były w każdym domu pod ręką. Do zrobienia ciasta wystarczyła mąka, drożdże i oliwa. Na wierzchu lądowały zaś pomidory i ser.

Dziś skład pizzy jest w zasadzie ten sam, jednak można ją nazwać kultowym daniem. Młodzież na całym świecie nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, a i starsi nie mają nic przeciwko zjedzeniu kawałka wytrawnego ciasta z pysznym obłożeniem.

Pizzę oferują pizzerie, wiele restauracji i knajp. Można się na nią wybrać do lokalu lub zamówić z dowozem do domu. Niektórzy sięgają zaś po pizzę mrożoną. Jednak danie to możecie przygotować domowym sposobem i to za grosze.

Przepis na pyszną domową pizzę

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej np. typ 500

  • 3 dag świeżych drożdży lub pół opakowania suszonych

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • ok. 300 ml ciepłej wody

na sos:

  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki keczupu

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • oregano

  • sól, pieprz

do obłożenia:

  • 15 dag szynki w plasterkach lub 10 dag salami

  • 3 pieczarki

  • 15-20 dag sera mozzarella

Przygotowanie domowej pizzy

Na ciasto mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Świeże drożdże rozmieszaj z cukrem i łyżką mąki w połowie ciepłej wody (suszone drożdże po prostu wsyp do mąki). Dodaj do mąki razem z oliwą z oliwek.

Dodając pozostałą ciepłą wodę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Nie powinno być zbyt rzadkie, lecz sprężyste.

Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką lub miską, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Na sos na patelni lekko podgrzej oliwę, przesmaż na niej przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj go do przecieru pomidorowego. Wymieszaj z keczupem, dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części. Każdą dość cienko rozwałkuj na prostokątny lub okrągły placek. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posmaruj przygotowanym sosem, obłóż kawałkami szynki i plasterkami pieczarek. Posyp startą mozzarellą. Pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C i piecz ją ok. 10 minut na ogrzewaniu od dołu, a potem jeszcze ok. 5 minut z ogrzewaniem góra-dół lub termoobieg.

Wskazówka:

Na pizzy możecie też położyć oliwki, kukurydzę z puszki, paski papryki czy pokrojoną w krążki cebulę. Wszystko zależy od waszych upodobań. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pizzę ze szpinakiem , a także na pizzę pełnoziarnistą .

ciasto na pizzę
ciasto na pizzę

Źródło zdjęcia: canva/bit245

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy